Grannar värmer varandra
Nästa år ska lågenergihusen stå klara i Frövi i Lindesbergs kommun. Det rör sig om minst fyra hus med fyra lägenheter i varje. De kommer att ha gräs- och mosstak och vara så välisolerade att de kommer att värmas upp av hyresgästerna som bor där tillsammans med spillvärmen från till exempel kylskåp och tv-apparater. Endast när temperaturen understiger 20 minusgrader ska ett batteridrivet värmesystem slå på. Varmvattnet kommer i sin tur att värmas av solvärme eller pellets vid allt för mulet väder.
Annons
Libo väntar nu på ett bidrag från Naturvårdsverket på två miljoner kronor som skulle ge en extra knuff för att förverkliga byggandet av 12 till 16 lägenheter. I maj får Libo besked om bidraget och under senhösten räknar bostadsbolaget med att spaden ska sättas i jorden. Men Naturvårdsverket har redan i ett första uttalande i förra veckan sagt att de ställer sig positiv till bygget.
– Men idén står inte och faller med bidraget – även om det skulle vara välkommet. Vi ser stora chanser att bygget blir av ändå. Det enda som, gud förbjude, kan stjälpa det här projektet är om vi får en sned prisbild från entreprenörerna, säger Libos fastighetschef Roger Sixtensson.
Han säger att de inte känner till något annat kommunalt bostadsbolag i Örebro län som kommit lika långt i sina planer. För att hitta inspiration och titta på möjliga tekniska lösningar har Libo i stället fått söka sig till Göteborgstrakten där byggandet av lågenergihus kommit längre.
– Vi ligger i framkant. Även om det här är dyrare så tror vi att man på sikt kommer att spara pengar eftersom energiåtgången kommer att bli lägre. Dessutom tror vi att det här är framtidens byggande. Med de höga energipriser som är måste man förändra byggandet, säger Roger Sixtensson.
Sedan byggbidragen togs bort för ett drygt år sedan blir hyran på en normaltrea generellt sett 1 200 kronor dyrare.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.