Gröna påsen kommer till Mjölby
– Starten är beräknad till september-oktober, säger Lars-Erik Nyström, drifttekniker för vatten, avlopp och avfall på Mjölby kommun.
Den gröna plastpåsen att slänga matrester, kaffesump med mera i infördes i Linköping, Motala och Vadstena under 2012. Även Mjölby kommuns sopor fraktas redan i dag till samma ställe, det vill säga Tekniska verken i Linköping. Därför finns redan teknik för hur de gröna påsarna skiljs ut bland andra soppåsar och omvandlas till biogas och biogödsel.
Men att mer avfall återvinns och kan användas till att bland annat driva bussar betyder inte sänkta kostnader för sophanteringen.
– Nej, det blir dyrare eftersom processen blir mer omständlig, säger Lars-Erik Nyström.
Han är ändå positiv eftersom miljövinsten bedöms vara stor.
Exakt hur kostnaderna kommer påverkas är för tidigt att säga, enligt Lars-Erik Nyström. Därför går det inte heller att veta om hyrorna måste höjas på grund av gröna påsen, menar Jan Wistfors, boendeansvarig hos Mjölbys största hyresvärd Bostadsbolaget.
– Men det kan bli lite dyrare, det kan inte uteslutas, säger han.
Klart är dock att införandet orsakar praktiska problem för bolaget. Det gäller framför allt i områden där man använder stora nedgrävda sopbehållare, så kallade moloker, som på Prästgårdsliden.
– Vi har stora säckar i dem i dag för att de ska vara lättare att tömma. Men om gröna påsen ska fungera får man inte använda yttre säck. Vi måste hitta en lösning och det kan nog leda till merjobb för oss, tror Jan Wistfors.
Bara matavfall får kastas i påsen. Det gäller även exempelvis benrester, kaffefilter med sump och äggskal.
Påsen ska knytas med dubbelknut och kastas i den vanliga soptunnan.
På sopsorteringsanläggningen sorteras de gröna påsarna ut automatiskt med hjälp av en kamera.
I hyreshus ska hyresvärden se till att det finns tillgång till gröna påsar.
Källa: Tekniska verken.