Annons

Gula listan synliggör fastigheter som ägarna negligerar

Nyheter Runt om i landet står de, byggnaderna inte får någon uppmärksamhet av sina ägare. En del av dem består av hyreslägenheter.

Svartöstaden i Luleå, Göteborgsstadsdelen Gårda och Liljeholmen i Jönköping är några av de platser där eftersatt underhåll äventyrar både byggnader och hyreskontrakt.

Men de ”osynliga” husen syns – på Svenska byggnadsvårdsföreningens lista över byggnader och miljöer som riskerar att försvinna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Alla sorters byggnader kan hamna på Gula listan, som den kallas. Det de har gemensamt är att de anses vara historiskt eller estetiskt viktiga, men inte av sina ägare.

– Fastighetsägare ser det ofta som mer lönsamt att riva och bygga nytt, säger Johanna Roos som i många år har sammanställt och uppdaterat listan.

Annons

Bevarandet av kulturhistoriskt viktiga miljöer innebär ingen intressekonflikt med dem som bor i husen, säger hon.

Läs ocksåHandelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten2021. Lunds kommun ser inga möjligheter att bevara byggnaderna och har beviljat rivningslov.

– Oftast sammanfaller de boendes intressen med vårt. De flesta vill ha kvar sina fina originalkök, gamla brädgolv, kakelugnar och trapphus med originaldetaljer. Sådant uppskattar de flesta hyresgäster. Jag har aldrig varit med om att någon vill ta bort sådant… däremot vill fastighetsägare göra det ibland.

Roos förklarar också att fastighetsägarna inte alltid får tillstånd att riva, något som innebär stora och plötsliga renoveringskostnader som i slutänden hamnar på hyresavin.

Annons

– Om en byggnad har stått och förfallit i tjugo år och fastighetsägaren inte har lagt ner en krona på underhåll, om den fastighetsägaren sedan inte får rivningslov måste de bevara byggnaden, vilket kan orsaka väldigt stora kostnader. Efter tjugo år blir renoveringskostnaden oerhört hög och det leder väldigt ofta till hyreshöjningar.

Läs ocksåBildspecial: Från handelsträdgård till slumboendeFolknöje på 1950-talet. Under mitten av 1900-talet startade Bertil Andersson den handelsträdgård som han drev fram till sin död 2011. Bilden är beskuren.
Fakta: Hyreshus som har hamnat på Gula listan

Luleå Svenska byggnadsvårds-föreningen beskriver Svartöstaden som ”landets enda kåkstad som i stort sett är bevarad intakt. Trots detta står flera av kommunens hus och förfaller. Om inget görs nu är det snart för sent.” Åtta hus med 26 hyreslägenheter hotades länge av rivning då de är så förfallna. Husen ägs av kommunen och fullmäktige omprövade nyligen ett beslut att alla ska rivas. Nu står åtminstone två av husen säkert.

Göteborg Kvarteret Eken och kvarteret Cedern byggdes på 1920-talet och ” är de landshövdingehus i Göteborg som är bäst bevarade och som fortfarande i stort sett är i originalskick även invändigt.”

Jönköping Ett tidstypiskt 1920-talshus med hyreslägenheter som hamnade på listan är numera rivet.

Hofors Kommunala Hoforshus hade planer på att riva en modernistisk byggnad från 1950-talet, men sålde till slut till en ägare som beslutade att renovera.

Läs också Unika 60-talskök åker ut trots protester Ett steg närmare rivning av Ströms stall

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.