Annons

Ett steg närmare rivning av Ströms stall

Lilla Edet Länsstyrelsen avvisar Bevara Stallarnas överklagan av rivningslovet. "Det är tillfredsställande att vi nu kan jobba vidare med våra byggplaner", säger Leifab:s vd Lars Wijkmark.

Lilla Edets kommunala bostadsbolag, Leifab, har tagit ett steg närmare bygget av ett 40-tal nya bostäder på Ström. Detta sedan även Länsstyrelsen nu avvisat aktionsgruppen Bevara Stallarna på Ströms överklagan. 

– För oss som jobbar för att få nybyggnationen till stånd är det tillfredställande att rivningstillståndet står fast. De nya bostäderna som vi vill bygga kommer att bli ett bra tillskott på en pressad bostadsmarknad, säger Leifab:s vd Lars Wijkmark. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

När inleder ni rivningen?

– Ännu återstår en utredning. Det är länsstyrelsen som ska utreda om Ströms stall ska förklaras till byggnadsminne. Alltså om byggnaden är så unik att den är av nationellt intresse. Vi kommer att vänta tills den utredningen är klar innan vi gör något, säger Wijkmark.

Vad händer om de kommer fram till att Ströms stall inte ska bli byggnadsminne?

Annons
Läs ocksåHandelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten2021. Lunds kommun ser inga möjligheter att bevara byggnaderna och har beviljat rivningslov.

– Då kommer vi att gå ut och göra en upphandling av rivningsarbetet.

Om det går som ni önskar, när sätter ni spaden i marken för de nya bostäderna?

– Just nu löper bygglovsprocessen parallellt med rivningsprocessen. Det krävs ju bygglov för att kunna börja bygga. Men efter sommaren tror jag att vi kan vara igång. 

Läs ocksåBildspecial: Från handelsträdgård till slumboendeFolknöje på 1950-talet. Under mitten av 1900-talet startade Bertil Andersson den handelsträdgård som han drev fram till sin död 2011. Bilden är beskuren.

Aktionsgruppen Bevara Stallarna på Ströms juridiska ombud Johanna Svensson är mycket besviken över Länsstyrelsens beslut. 

Annons

– Det här visar att kommunens kulturarvsplan inte är något värd eftersom den inte stämmer överens med detaljplanen, säger hon och fortsätter:

– Som kommuninvånare inte har man uppenbarligen inte någonstans att vända sig om man anser att kommunen inte tillvaratar de allmännas intressen. Det är ytterst tråkigt. 

Läs också Politisk splittring när Leifab köper Lödöse varv Länsstyrelsen kan avgöra Ströms stalls framtid Rivning av Ströms stall kan vara lagbrott
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.