Annons

Handelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten

Lund Tunisborg ska rivas i höst. På sikt kommer 300 hyres- och bostadsrätter byggas omkring den gamla gården.
Lunds kommun har gett rivningstillstånd för Tunisborg. ”De tre byggnaderna har kulturhistoriska värden och karaktären är sådan att ett bevarande är önskvärt, men på grund av eftersatt underhåll och vandalisering är detta inte realistiskt”, skriver kommunen i det planprogram som gäller för området.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Lunds kommun har gett rivningstillstånd för Tunisborg. ”De tre byggnaderna har kulturhistoriska värden och karaktären är sådan att ett bevarande är önskvärt, men på grund av eftersatt underhåll och vandalisering är detta inte realistiskt”, skriver kommunen i det planprogram som gäller för området.

Den kringbyggda gården från 1800-talet kommer att rivas i månadsskiftet augusti-september, berättar Johan Nordbeck, vd på Tunisborg AB, som äger både byggnaderna och fler tomter omkring.

Gården var länge bostad för ägaren av den handelsträdgård som fanns där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi vill ju ha flerbostadshus där nu, säger Johan Nordbeck.

I det program som kommunen tagit fram för den östra delen av stadsdelen Nöbbelöv finns planer på 750 nya bostäder.

På den mark mellan Kävlingevägen och järnvägen som Tunisborg AB äger ska runt 300 lägenheter byggas – både hyres- och bostadsrätter. En del av de äldre hus som redan finns ska bevaras. De nya husen är tänkta att bli mellan fyra och sex våningar höga.

Läs ocksåBildspecial: Från handelsträdgård till slumboendeFolknöje på 1950-talet. Under mitten av 1900-talet startade Bertil Andersson den handelsträdgård som han drev fram till sin död 2011. Bilden är beskuren.

Kan bli padelhall

Förutom den mark som tillhört handelsträdgården äger Tunisborg AB även tomter som Svenska kyrkan haft i sin besittning.

Annons

Just där Tunisborg står blir det dock inga bostäder eftersom detta ligger för nära järnvägen.

– Vi har diskuterat en padelhall där, säger Johan Nordbeck.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Den nedgångna gården har stått tom sedan den förra ägaren dog 2011, men i år gav Lunds kommun rivningstillstånd till Tunisborg AB. Johan Nordbeck räknar med att rivningen tar en och en halv månad.

– Man måste vara väldigt försiktig till exempel när man plockar ner eternit från taket, säger han.

Efter rivningen ska företaget också göra en markundersökning, för att bland annat ta reda på om det finns föroreningar från växtskyddsmedel eller det dieselaggregat som värmt växthusen. Marken under den tidigare bensinmacken har redan sanerats.

Annons

Bostäder dröjer

Det kommer dock att ta några år innan bostäderna blir verklighet.

Johan Nordbeck räknar med att den detaljplan som kommunen först måste besluta om inte kommer att vara antagen och färdigöverklagad förrän 2024 eller 2025. Först därefter kan det bli aktuellt att ansöka om bygglov.

– Vi hoppas att de flesta ska tycka att detta är en bra försköning av området, säger Johan Nordbeck.

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.