Unika 60-talskök åker ut trots protester
̶ I stort sett håller de på att förstöra ett kulturhus som många vill rädda, säger Göran Sjögren som bor i huset.
Hyresvärden planerar en omfattande renovering av fastigheten ritad av den danske arkitekten Hack Kampmann.
Stockholms stadsmuseum har bedömt att huset är särskilt värdefullt. Det är byggt i början av 1960-talet och kännetecknas av hög kvalitet med påkostade materialval. Fastigheten är grönklassad vilket är den näst högsta beteckningen inom Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering. Lägenheterna är välbevarade med köks- och garderobsdörrar i teak och badrum med ursprungligt kakel och klinkermosaik.
̶ Originalluckorna i köken kommer att tas bort för att de inte går att sätta på nya skåpsstommar, säger Helén Serner, projektutvecklare på fastighetsbolaget Einar Mattsson.
Hon säger att de har tagit del av hyresgästernas synpunkter och kommer beakta de historiska värdena.
̶ Jag skrev ett sista förtvivlat brev om att rädda åtminstone 25 lägenheter. Jag har vädjat om att de ska bevara inredningsdetaljer, även om det skulle kosta någon krona mer, säger Ursula Cronsten Unge, som också bor i huset.
Hon säger att vid det senaste mötet hade bostadsbolaget tagit ett steg i rätt riktning. De har anlitat en bebyggelseantikvarie. Men trots det kommer köken inte att bevaras.
Stadsmuseet skriver i ett utlåtande att ett stambyte inte innebär att hela köksinredningen måste bytas ut. ”De till stora delar välbevarade interiörerna, som exempelvis ursprungliga köksinredningar och badrumsinredningar i kakel och klinkermosaik, är en viktig del av byggnadens kulturhistoriska värde”.
̶ Alla 54 hushållen har gått till hyresnämnden och varit eniga om att behålla köken. Köksskåpen går att ta ner och sätta tillbaka. Det hade varit bättre än att ställa in Ikeakök i laminat, säger Göran Sjögren.
Bebyggelseantikvarien Ylva Blank på Stadsmuseet säger att 60-talskök kan ha väldigt hög hantverksmässig kvalitet.
̶ Det är viktigt att bibehålla material i så hög utsträckning som möjligt. Enligt bygglagen ska man förhålla sig varsamt till husets kulturhistoriska värden när man gör förändringar.
Ett sätt är att flytta bort skåp för att sedan sätta tillbaka dem efter ett stambyte. Ett annat sätt är att återanvända luckor på olika ställen i köket, förklarar hon.
Hyreshöjningarna som följer efter renoveringen riskerar att bli höga. Hyresgästerna menar att värden bara är ute efter att höja hyran så mycket som möjligt.
‒ Tre har råd att flytta tillbaka efter renoveringen. Resten har inte råd, säger Göran Sjögren.