HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hade 150 kemikalier i lägenheten – nu måste han flytta

Malmö Konflikten runt den kemikaliefyllda lägenheten i hyreshuset Motetten är slut. I alla fall i hyresnämnden. Under onsdagen mötte amatörkemisten hyresvärden Trianon.

En akut livsfara med bombmaterial och gift i ett hyreshus eller en oskyldig hobbyverkstad. Förutsättningarna för att komma överens såg från början direkt dåliga ut. Trianon har sagt upp hyresgästen och ville att han skulle flytta direkt. Han ansåg att han inte hade gjort något fel alls.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Kort om bakgrunden: förra sommaren hittades kemikalier i lägenheten på Lindängen efter att ett fönster ramlat från sextonde våningen. Polisen misstänkte först bombtillverkning men slutade i en utredning om själva hanteringen. Miljöförvaltningens oro för riskerna ledde till att hyresvärden rev amatörkemistens hyreskontrakt.

Under onsdagens möte i hyresnämnden lyfte värden fram en hittills okänd utredning av riskerna. Enligt den fanns 150 kemikalier i bostaden och spår av vissa ska även ha funnits i hyreshusets ventilation och avlopp.

– Luftprover påvisar till exempel kloroform, kvicksilver och cyanid i inomhusluften. Bedömningen är att det är hälsovådligt att vistas längre tid i lägenheten, sade hyresvärdens ombud Maria A Rosenlind om lägenheten.

Annons
Läs ocksåNyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet

Hyresgästen hade stöd av en jurist från Hyresgästföreningen.

– Jag tycker inte att jag har haft något annat hemma än vad vi som sitter här har hemma, sade hobbykemisten och vände sig till personerna i rummet. Han har tidigare berättat om sitt arbete med restaureringar av apparater och tekniska prylar.

Han är en lågmäld man, en mångsysslare, som gärna diskuterar kemi och teknik i detalj. Och det är uppenbart att han tycker sig ha blivit utsatt för en stor oförrätt. Allt har varit under kontroll och utan risker, menar han. Ingen har heller klagat innan fönstret ramlade ut.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Samtidigt lyftes uppgifter om att hemmalabbet ska ha upptäckts som en konsekvens av bristande underhåll från fastighetsägarens sida. Innan fönstret föll ska Trianon ha gått ut med en skriftlig varning gällande just fönstren. Det här är något som Trianon tidigare inte har kunnat hitta några uppgifter om.

Annons

– Den förre fastighetsägaren hade också problem med fönstren. Nära trapphusen har två andra fönster trillat ut, sade hyresgästen.

Inför hyresnämnden berättade mannen att han har tröttnat och inte längre vill bo i lägenheten. Detta högg mötets ordförande, hyresrådet, fast vid. Förhandlingen ledde vidare till enskilda och hemliga möten med parterna, så kallade förlikningsdiskussioner som allmänheten inte får höra.

Resultatet blir nu att hela processen i nämnden läggs ner, genom en förlikning. Amatörkemisten har beslutat sig för att lämna lägenheten, och Sverige som helhet, i vår. Och med det beskedet nöjer sig Trianon.

Läs också Hyresråd döms för olaga förföljelse – skickade bild på kniv till ex-sambo Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.