HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bombkomponenter och syra i lägenhet – hobbykemist kan förlora bostad

Malmö Tomas kök var fullpackat med kemikalier. Farligt för grannarna, enligt kommunens experter. Nu överväger fastighetsägaren att kasta ut honom. Men Tomas menar att det bara var en ofarlig hobbyverkstad. “De beter sig som Gestapo”, säger han.

Det var i somras som det stora kemikaliefyndet gjordes i ett hyreshus på Lindängen i Malmö – och orsakade stora rubriker i lokala nyhetsmedier. Nu kan Hem & hyra berätta nya detaljer om vad som låg bakom tillslaget. Vi har träffat huvudpersonen, Tomas, hyresgäst i 16-våningshuset och amatörkemist.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Boende i huset i södra Malmö slog larm en tidig morgon i juli efter att ha hört en hög smäll och tolkat det som en explosion. Polis och räddningstjänst ryckte ut till höghuset Motetten. På marken utanför huset låg ett fönster som hade krossats mot asfalten efter ett fall på nära 50 meter.

Fönstret hade fram tills det suttit i köket i Tomas lägenhet. Han berättar hur han försökte öppna på morgontimmarna för att vädra. Fönstret lossnade, säger han. Och föll. Strax efter knackade polisen på.

Han anhölls misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, en rubricering som beskriver stor materiell förstörelse och fara för liv, och som till exempel används vid attentat.

Läs ocksåHyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelseprostitution i lägenhet

De trodde det var en bomb. Men det fanns ju inga brandskador och de borde ha förstått. En explosion kan inte bara vara riktad mot ett av fönstren. Jag var inte skadad eller bränd och det fanns ingen rök, säger Tomas.

Men bilden klarnade snabbt och teorin om en explosion avfärdades. Intresset riktades istället mot Tomas kök. I den stora oredan fanns hundratals behållare, många med kemikalier. Rubriceringen på misstankarna ändrades till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det har gått några veckor sedan polispådraget och Tomas har fått tillbaka nycklarna till lägenheten när Hem & Hyra träffar honom. Han har ett stort intresse för teknik, kemi och elektronik och orden kommer fort när han berättar. Han rabblar kemiska beteckningar, beskriver processer och avslutar med ett citat av Franz Kafka.

Läs ocksåTrots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter

Lägenheten kallar han sin “verkstad” och kemikalierna hade funnits där under lång tid.

Jag har bara haft en liten mängd kemikalier. Jag har renoverat gamla klockor, radioapparater, tavlor och små möbler med hjälp av sånt som man kan man köpa i en vanlig färgaffär. Det här har varit som en hobby och jag har bytt grejer med andra.

Tomas har sparat tidningsartiklarna om polisingripandet.

Han nämner aceton, fotogen, salt- och salpetersyra. Han berättar om avkalkningsprocesser i badkaret och hur han återställt oxiderade ytor på prylar med hjälp av kemikalier. Men allt har varit under kontroll, tycker han.

Funderade du aldrig över om det här kunde vara farligt för grannarna?

– Man blir betraktad som farlig i Sverige om man är udda. Det är ingen fara för grannarna. Jag har bott i lägenheten i 30 år och jag är frisk.

Polisens dokumentation visar att det fanns syror, kemikalier, gas- och tryckbehållare och burkar med okänt innehåll. Vissa av produkterna bedöms vara lättantändliga, explosiva eller skadliga för miljön av kommunens experter. En del så pass farliga att de inte alls ska finnas i händerna på privatpersoner. Att förvara kemikalierna travade på diskbänk, spis och i kylskåpet anses inte heller vara tillräckligt säkert.

Bland de totalt 30 identifierade substanserna finns möjliga förklaringar till myndigheternas agerande. Enligt miljöförvaltningens bedömning kan minst tre användas vid bombtillverkning, så kallade sprängämnesprekursorer.

Behållarna från köket har transporterats bort och destruerats.

I början av september tömdes lägenheten av räddningstjänstens kemikalie-enhet efter ett akutingripande från Malmö stads miljöförvaltning. Kommunen fick inte tag på Tomas och riskerna vid en eventuell olycka i hyreshuset bedömdes så stora att det inte gick att vänta på att han skulle dyka upp.

– Det är ett mycket ovanligt beslut, säger Jeanette Silow, avdelningschef på Malmö stads miljöförvaltning.

Åklagaren Christoffer Östlind lämnar öppet för att hobbyverksamheten i “verkstaden” har varit brottslig. Polisens utredare arbetar nu vidare med analyser av det som hittats.

Nu är det fråga om att undersöka produkterna i lägenheten för att ta reda på vad är för varor, säger han.

Tomas är oförstående inför myndigheternas agerande och menar att det handlar om okunnighet. Han har rötterna i ett europeiskt land och anser att han är utsatt för diskriminering.

De beter sig som Gestapo. Under mina 30 år i Sverige har jag aldrig skadat någon med mina kemikalier. Man kan köpa det här i vanliga affärer och det står inget på behållarna om att man inte får ha det hemma. Om det inte är förbjudet så är det tillåtet. De har spelat teater med mig från början.

Hyresvärden Trianon tar inte lika lätt på vad som har kommit fram så här långt och oroar sig för att Tomas kemikalieverkstad hade kunnat skada grannarna. Nu överväger värden att gå vidare juridiskt och att riva Tomas hyreskontrakt.

Vi kommer att agera om det här har varit fara för andra hyresgäster, säger vd:n Olof Andersson.

I väntan på mer information från polisens utredning ska nu värden och miljöförvaltningen göra provtagningar i huset på Lindängen på jakt efter föroreningar.

–  Vi måste ta vårt ansvar som fastighetsägare. Vi företräder dom skötsamma hyresgästerna och är det någon som inte är skötsam så får vi agera, säger Olof Andersson.

Fotnot: Tomas heter i verkligheten något annat.

Fakta: Lagen om brandfarliga och explosiva varor

Lagens syfte är att förhindra olyckor som skadar människor, miljö eller egendom. Samt att sätta stopp för rent kriminell hantering av varorna som lagen omfattar. Det rör sig bland annat om vissa typer av explosiva och brandfarliga produkter.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Läs också Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Värden ger sig inte: Aram krävs på 35 000 för att han ringde störningsjouren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.