HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Amatörkemist tvingas försvara sin hobby i hyresnämnden

Malmö Mannen utsatte grannarna och huset för fara med sina kemikalier. Det menar värden som försöker få lägenheten förverkad. Snart kan brottsmisstankarna runt fallet även tas upp i tingsrätten.
Polisens bilder från lägenhetens kök.

Några av kemikalierna är fullt naturliga att hitta i ett vanligt hushåll. Andra betydligt mer ovanliga. Allt upptäcktes av en slump efter ett falskt bomblarm i somras och nu går fallet vidare till hyresnämnden.

Redan i höstas kunde Hem & Hyra avslöja delar av vad som låg bakom myndigheternas stora intresse för bostaden. Kemikalielistan är lång men innehåller bland annat saker som svavelsyra, vit fosfor, magnesium och fotogen. Polisen har noterat att vissa av ämnena som hittades skulle kunna kombineras till sprängämne av terroristmodell, så kallad TATP.

Läs ocksåHyresgäst hotade bostadsbolagets vd – nu tvingas han lämna sin lägenhet

Hyresgästen har tidigare berättat för Hem & Hyra om en hemmaverkstad med inriktning på restaurering och renovering av möbler och tekniska prylar. Kemikalierna har varit en naturlig del av detta och allt har skett under kontroll. ”Det är ingen fara för grannarna”, har mannen själv sagt.

Men Trianon anser nu att han har utsatt grannarna i huset, och hela närområdet, för fara. Lägenheten har dessutom blivit förstörd, så skriver hyresvärdens ombud i sin ansökan till hyresnämnden. Det handlar bland annat om kvicksilver som ska ha runnit ut på golvet i bostaden. Värden oroar sig för att farliga ämnen kan ha förorenat hela huset och hänvisar till miljöförvaltningens bedömning.

Läs ocksåNedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar

Kontraktet är uppsagt och tanken är att hyresrätten ska bli förverkad. Detta möjliga scenario har hela tiden funnits med i bilden. Men att värden nu går till hyresnämnden är något av en kursändring. Så sent som i oktober uttryckte Trianons vd Olof Andersson skepsis för att situationen skulle vara så allvarlig. “Jag är inte helt övertygad om att myndigheterna haft rätt i det här ärendet”, sade han då till Hem & Hyra.

Idag säger han så här:

– Vi vill ha det här prövat för att se om han har gjort fel eller inte. Miljöförvaltningen har dömt ut lägenheten. Han säger att det inte är några problem. Jag vet inte och är inte kemist.

Läs ocksåRyskfödda Olga hjälper utan att tveka flyktingarna från Ukraina - "Vi har samma DNA"

Fastighetsägaren har delfinansierat en evakueringsbostad till hyresgästen medan lägenheten har genomgått en sanering. Men nu är alltså målet att kasta ut mannen efter nästan 30 år på adressen.

Upptäckten av amatörlabbet förra sommaren ledde även till att polisen drog igång en utredning av kemikaliehanteringen. Hyresgästen är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åklagaren tror alltså inte att mannen har haft för avsikt att skada någon eller bygga en bomb men menar att hanteringen ändå har varit olaglig.

Enligt Hem & Hyras uppgifter kan ett åtal komma inom kort då polisens förundersökning redan ska vara slutförd.

Läs också Lägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgäster Ombildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.