Annons

Här är Hyresgästföreningens nya förbundsstyrelse

Nyheter Hyresgästföreningens nya styrelse utsågs med stor enighet. Men bristande jämställdhet och jämlikhet fick ändå kritik: “Nästa valberedning måste göra ett något bättre arbete”.
Foto: Gry Ellebjerg
Förbundsstämman utsåg i stor enighet en ny förbundsstyrelse. Vilka som ingår ser du i faktarutan längst ner i artikeln.

Förbundsordförande Marie Linder fick återigen förtroende att leda Hyresgästföreningen och valdes på fyra år som ordförande när det var förbundsstämma i Malmö. Även resterande styrelse valdes utan invändningar enligt valberedningens förslag och det blir totalt två nya namn bland de ordinarie ledamöterna: Jens Nilsson, som tidigare var ersättare och Kristina Bergman.

Direkt efter att styrelsen klubbats fick däremot valberedningen viss kritik. Sten Lundström, ombud från södra Skåne, tog plats i talarstolen:

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– När vi tittar på könsfördelning i förbundsstyrelsen, när vi tittar på hur många av våra medlemmar med utländsk bakgrund som finns i organisationen så kan jag bara konstatera att nästa valberedning måste göra ett något bättre arbete för att få en mer jämställd och mer jämlik förbundsstyrelse, sa han.

Valberedningens ordförande, Arne Nilsson, svarade direkt:

– Jag vill kasta över den kritiken litegrann på regionerna. Det är väldigt dåligt nominerat när det gäller folk med utländsk bakgrund. När det gäller könsfördelningen så försöker vi hela tiden rätta till det.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Men faktum är att könsfördelningen är mer jämn bland nomineringarna, där det finns 45 procent kvinnor och 55 procent män, än vad den är i den föreslagna, och beslutade, styrelsens sammansättning. Där finns istället bara 33 procent kvinnor och 67 procent män, om ersättarna räknas med.

Kristina Bergman, som nu blivit vald som ordinarie ledamot, är född 1989 och därmed en av de yngsta representanterna i styrelsen.

– Jag är jätteglad att ha blivit invald i styrelsen och jag förstod på valberedningen att det inte kommit in så jättemånga nomineringar med blandad ålder och blandat ursprung. Så det gäller att Hyresgästföreningen som organisation tar sitt ansvar, säger hon till Hem & Hyra.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Snäppet yngre är Ola Palmgren, född 1992, som är en av fyra helt nyvalda ersättare.

Annons

– Vi måste jobba för att få fler grupper engagerade i de lokala hyresgästföreningarna och får vi med fler unga, fler kvinnor, fler med utomnordisk bakgrund så kommer vi också långsiktigt kunna få bättre representation i förbundsstyrelsen, säger han.

– Sedan är det väl bra att valberedningen får en push i den riktningen.

Fakta: Detta är nya förbundsstyrelsen

Ordinarie:

Marie Linder, ordförande

Helena Frisk

Hans Eklund

Lennart Derehag

Pia Fridström

Bengt Svensson

Jan Andersson

Björn Johansson

Simon Safari

Kristina Bergman

Jens Nilsson

Ersättare:

Elin Loberg

Gunnar Bergman

Ola Palmgren

Kenneth Gustavsson

Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.