HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kontroversiell motion lyftes bort på förbundsstämman

Nyheter En motion om tidigare uteslutningar lyftes i sista stund bort från agendan på förbundsstämman. Anledningen var bland annat att den innehöll enskilda medlemmars namn.
Foto: Gry Ellebjerg / Montage

Under Hyresgästföreningens förbundsstämma i Malmö ska många frågor avhandlas. Utöver förbundsstyrelsen egna förslag har det inkommit 65 motioner som behandlas i tur och ordning under de två dagar som stämman pågår.

Men i sista stund stoppades en av dessa, nämligen motion 38. Presidiet, alltså mötesordförande, aviserade redan tidigt att denna motion inte “borde” ha varit med på stämman. Under söndagsmorgonen avhandlades sedan detta ärende. Inför att motion 36, 37, 38 och 39 skulle diskuteras beslutades att just nummer 38 helt skulle strykas.

Läs ocksåKastade ut dator och tv – får bo kvar

Så vad handlar denna kontroversiella motion om? Jo, motionen behandlar en rad uteslutningar i region Stockholm. Motionärerna, från samma distrikt, ville att dessa uteslutningar skulle omprövas och i bästa fall hävas.

Enligt motionen har det inte varit tydligt för de drabbade förtroendevalda, eller deras kollegor, varför de uteslutits.

I sitt första utlåtande kring motionen har Förbundsstyrelsen gett förslaget att motionen ska avslås och att uteslutningarna föregåtts av “grundlig undersökning”. Men när stämman väl drogs igång kom alltså det nya beskedet: att helt stryka motionen ur handlingarna.

Läs ocksåMätte vattenförbrukning – vill kasta ut hyresgäster

Eftersom motionen namnger de uteslutna förtroendevalda ansåg presidiet att det skulle vara omöjligt att föra en diskussion om motionen på stämman.

Motionären Beatrice Eriksson, region Stockholm, protesterade.

– Vi tycker det är moraliskt förkastligt att dra bort motioner vid sittande bord. Vi hade gärna diskuterat innehållet, sa hon på stämman och föreslog att namnuppgifterna skulle strykas.

Läs ocksåVita har fått sitt element – orkar ändå inte bo kvar i Blötberget

Även Eva Fee, region Stockholm, försvarade motionen.

– Vi har ett stort problem i Stockholm och det måste vi våga diskutera. Det försvinner inte om motionen försvinner.

Förbundsordförande Marie Linder menade däremot att diskussionen får föras, men att förbundsstämman är fel forum.

– Det är naturligtvis så att vi alltid måste kunna diskutera svåra frågor och ha olika typer av internkritik. Men jag delar presidiets uppfattning om att den här motionen inte bör behandlas på förbundsstämman. Vi tar åt oss av den kritik som finns, sa hon från talarstolen.

Men i slutändan röstade en överväldigande majoritet av stämmans deltagare för att stryka motionen.

Läs också Jakten på en adress – här är människorna som betalar Kyrkan får rätt att sparka ut hotfull hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.