HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Civilministern: Bostadspolitiken förtjänar en mycket större plats

Nyheter Civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll ett brandtal mot marknadshyror när han besökte Hyresgästföreningens förbundsstämma. “Det är kontroversiellt att stå för detta”.
Foto: Gry Ellebjerg

Socialdemokraterna fortsätter att markera mot marknadshyror. På lördagen besökte civilminister Ardalan Shekarabi Hyresgästföreningens förbundsstämma och vid sidan av att prata om mänskliga rättigheter hyllade han kollektivt förhandlade hyror.

– Bostadspolitiken är en viktig del av välfärdspolitiken. Ett eget hem är en mänsklig rättighet. Ett värdigt boende till en rimlig kostnad är en viktig del av människors trygghet och kollektivt förhandlade hyror är en förutsättning för detta.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Visserligen sa civilministern till ombuden på stämman att de får rösta på vilket parti de vill, men det var samtidigt tydligt att budskapet i hans anförande var anpassat för målgruppen.

Annons

Han berättade bland annat om sina egna erfarenheter som lärare vid Uppsala universitet, där studenter tvingats hoppa av sina studier då de inte lyckats skaffa boende.

– Två terminer i rad hade jag studenter som hoppade av juristutbildningen med anledning av att de inte hittade bostad i Uppsala. Två terminer i rad hade jag studenter som inte hade möjlighet att förverkliga sina drömmar för att den sociala bostadspolitiken monterats ner. Ett försvar av hyresrätten är ett försvar av människors frihet. Ni är en frihetsrörelse och Hyresgästföreningens röst behövs i denna valrörelse 2018.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Civilministern sa också att regeringens investeringsstöd som riktats mot byggande av billigare hyresrätter varit viktiga.

Annons

– Jag kan inte förstå hur man kan lova att avskaffa alla stimulerande åtgärder för hyresrätter. Det borde vara tvärtom. Partierna borde tävla om vem som vill satsa mest pengar på byggande av hyresrätter. Då krävs offentliga investeringar.

Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.