Annons

Här får du bostad på 24 timmar

Östergötland Vänta över tre år eller bara en dag. Så stor skillnad är det i väntetid på en lägenhet i Östergötand beroende på var du kan tänka dig att bo, visar Hem & Hyras undersökning.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

67 kvadrat, två franska balkonger och en hyra på 7 090 kronor i månaden. Tvåan mitt i Österbymo är fortfarande i nyskick. Här har den första hyresgästen ännu inte flyttat in, trots att det gått tre år sedan lägenheten blev färdigbyggd.

– Ett mer centralt läge än så här kan man inte få. Det är Sveriges servicetätaste kvarter. Här finns systembolag, hårfrisör, Coop, apotek, vårdcentral, folktandvård, bibliotek och kommunkontor i samma kvarter och det är inte långt till sparbanken och värdshuset heller, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson som visar oss runt i den tomma lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför valet har bostadsbristen förts fram som en viktig fråga i bland annat Östergötland. Samtliga riksdagspartier vill att det ska byggas fler hyreslägenheter i länet. Men i Ydre och i flera andra östgötakommuner är det främmande att prata om en brist på bostäder.

– Du kan få en lägenhet här på 24 timmar, säger Urban Tordsson.

Annons

Hem & Hyras undersökning av de största hyresvärdarna i Östergötland visar att det i stället är stora skillnader i tillgången på hyreslägenheter. I sju av av länets tretton kommuner anger bolagen en brist, medan värdarna i de övriga sex kommunerna har tillräckligt med lägenheter eller till och med ett överskott.  

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

I Ödeshög, Ydre och Valdemarsvik går det att få tag i en lägenhet på en–två dagar, medan det i grannkommunerna kan dröja flera månader. Längst är väntan hos Stångåstaden i Linköping där det kan dröja över tre år att få tag i en lägenhet och i grannkommunen Norrköping är väntetiden hos Hyresbostäder numera i genomsnitt två år.

Samtidigt kan väntan bli betydligt kortare om man är beredd att söka bostad på andra sidan kommungränsen. Det är något som Emir Beharic har insett. Under våren har han varit på jakt efter en ny lägenhet i Norrköping, men nu har han börjat söka bostad i Finspång i hopp om att det ska gå lättare.

– Jag bor inneboende hos en kompis. Jag vill få tag i en egen lägenhet, men det är jättesvårt. Man måste stå och köa och skaffa sig poäng och det har inte jag gjort, säger Emir Beharic.

Annons
Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

I Ydre har Urban Tordsson inte gett upp hoppet om att få tvåan uthyrd.

– Det är de dyraste lägenheterna vi har i vårt fastighetsbestånd. Men om man jämför med Linköping så är det billigt i förhållande till vad man får för pengarna.

Fakta: Behöver det byggas fler hyreslägenheter? Så svarar riksdagspartierna i Östergötland

Frågan är ställd på länsnivå till partierna som nu sitter i riksdagen. Svaren har i vissa fall kortats.

Moderaterna”Ja. I de kommuner där det finns en efterfrågan på hyresrätter som är större än dagens utbud. Linköping är ett sådant exempel. Hyresrätten fyller en viktig funktion genom att underlätta rörlighet.”Andreas Norlén (M)

Folkpartiet”Ja. I stort sett i alla kommuner i Östergötland. I de större för att möta bostadsbristen, i de mindre för att behålla unga och äldre i kommunen men också för att skapa en boendekedja.”Lars Karlsson (FP)

Kristdemokraterna”Ja, det är av yttersta vikt att det byggs hyresrätter. Av den anledningen att det finns en stor bostadsbrist. Det behöver byggas i de större kommunerna men även i de mindre östgötakommunerna.”Magnus Oscarsson (KD)

Centerpartiet”Ja. Där det finns eller kommer att finnas efterfrågan och inte bara i städer. Tillgång till boende och bra pendlingsmöjligheter är viktigt för utvecklingen i mindre tätorter och på landsbygden.”Rosmarie Nelson Ekerå (C)

Socialdemokraterna”Ja, i alla stora och mellanstora kommuner i länet. Det finns säkert behov i flera av de mindre också. Där behov finns måste det byggas. Främsta ansvaret bör ligga hos de kommunala bostadsbolagen.”Jonas Franzén (S)

Vänsterpartiet”Absolut. Norrköping och Linköping har störst bostadsbrist, stora arbetsplatser och universitet, därför kan det vara lämpligt att det byggs mest där. Men det måste vara möjligt att bo i hela Östergötland.”Ricardo Olivares (V)

Miljöpartiet”Ja, där det råder bostadsbrist, då främst storstäderna. I de mindre kommunerna bör man subventionera renoverande och miljöanpassning av de miljonprogram och motsvarande som finns kvar.”Jens Lindell (MP)

Sverigedemokraterna”Ja, lite överallt men främst i Norrköping och Linköping som växer snabbt och det finns många studenter där. Hyresrätten är en fantastisk upplåtelseform och den enda som är möjlig för resurssvaga.”Markus Wiechel (SD)

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.