Här flyttar konsten in i trapporna
Bygget av de 152 lägenheterna i kvartertet Krogen är inne på sluttampen. De nya bostäderna, som består av både hyreslägenheter och bostadsrätter, har byggts i etapper och den förste oktober ska de sista stå klara för inflyttning. På torsdagskvällen hade fastighetsägaren Botrygg bjudit in boende och allmänhet för att visa upp utsmyckningen i några av de färdigställda husen.
Den Norrköpingsfödde konstnären Peter Freudenthal, som bland annat finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Museum of Modern Art i New York, hade fått uppdraget att smycka två av de nya trapphusen.
– Det var ett jätteroligt uppdrag, jag har inte gjort något sånt här tidigare. Det är alltid en utmaning att försöka liva upp några trista trappuppgångar, säger Peter Freudenthal.
Vad vill du förmedla?
– Glädje, konst handlar alltid om gläjde. Det gäller att lätta upp tillvaron, säger han.
Konstvisningen lockade ett 50-tal besökare som fick möjlighet att mingla runt och kika på Freudenthals ”Steg mot ljuset”, som består av elva konstverk där var och ett placerats på varsitt våningsplan i respektive trapphus. De abstrakta målningarna syns även utifrån genom trapphusfönstren och kommer lysas upp kvällstid.
– Jag har inte varit runt och kikat på allt än, men jag tycker det är en jättebra satsning. Det livar upp, konst är viktigt för vårt välbefinnande, säger Ulla Svensson, en av hyresgästerna i kvarteret som besökte vernissagen.
Ytterligare två konstnärer kommer väljas ut för utsmyckningen av de restrerande trapphusen, men vilka det blir är ännu inte klart. För Botrygg har satsningen på konstnärlig utsmyckning i fastigheterna blivit lite av ett signum, berättar Fredrik Berggren, platschef i Norrköping.
– Vår grundare har alltid varit intresserad av konst och det är något vi har satsat på i alla våra fastigheter. Hittills har vi bara fått positiv respons från de boende, säger han.
Har konsten haft någon effekt på skötseln?
– Ja, jag tror det. Jag har inte hört talas om något fall av skadegörelse och hade det varit fallet så hade vi nog inte kunnat göra det här, säger Fredrik Berggren.