Annons

Många vill förbjuda grannars rök

Västra Götaland Fimptrenden breder ut sig i västsvenska hyreshus. I takt med att vi blir mer skeptiska till rökning vill värdarna begränsa rätten att själv bestämma – trots att rättsläget är svårbedömt.
Grafik: Så ställer sig västsvenska värdar till rökning

Elva har redan rökstopp, ­huvudsakligen i nyproduktion. Ytter­ligare fyra överväger att införa det. Det visar Hem & Hyras granskning av 25 hyresvärdar i Storgöteborg och ­deras inställning till rökförbud.

Som skäl ­anges att majoriteten av hyresgästerna vill bo rökfritt, att många störs av rök och fimpar samt att röksanering är dyrt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Andra värdar tvekar. De hänvisar till det osäkra rättsläget: det är inte självklart att de skulle få rätt vid en prövning. Ett förbud bedöms också kräva hårdare kontroll och konsekvenser. Om systemet ska upprätthållas bygger det i praktiken på att grannar anmäler varandra.

Bostadsjätten Poseidon i Göteborg införde nyligen rökförbud inne i lägenheten för alla nya hyresgäster. Sedan några år råder totalförbud mot rökning i bolagets nybyggda hus.

– Attityderna till rökning förändras. Vi ser att tiden är mogen nu, och ­ville flytta fram positionerna i frågan, ­säger bolagets informationschef Linda ­Thorsson.

Annons
Läs också"Öppnar en dörr för andra förbud"Pia Fridström röker utanför sitt hus.

Botrygg började skriva in rökförbud i nya kontrakt redan för 17 år sedan. ­Numera gäller förbudet även hyres­gäster med äldre kontrakt – även om det inte står i deras avtal.

Men svenskarna är ett lydigt folk. Enligt Botrygg Göteborgs vd Joachim Arcari brukar det räcka att säga till den som trotsar regeln.

– Vi har skickat skarpare brev, där vi skriver att rökförbudet är en del av kontraktet och att det i värsta fall är ett avtalsbrott. Är grannarna ­allergiska så måste vi löpa linan ut. Men mig ­veterligen har vi aldrig prövat det rättsligt, säger han.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Om samhället vill begränsa rökning så bör sådana påbud i så fall gälla alla sorters hem, anser Hyresgästföreningen, som är emot specialregler för just hyresgäster.

– Vi ser det som ett problem när man vill förbjuda det i just den här upp­låtelseformen, säger Ellinor Rapp, ­juriststrateg på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.

Annons

Hon är tveksam till om exempelvis Poseidons nya rökförbud skulle hålla ­juridiskt, åtminstone under en lång övergångsperiod när nya hyresgäster har andra regler än grannar i samma hus.

– Men jag skulle inte råda någon som skrivit på ett villkor att bryta mot det. Då är det bättre att få det prövat.

Läs mer: ”Öppnar en dörr för andra förbud”

Fakta: Rökning i hyreslagen

• Som hyresgäst får du inte störa grannarna i sådan grad att det kan skada hälsan eller försämra deras bostadsmiljö.
• Du ska också vårda lägenheten väl, och är skyldig att ersätta skador som du själv orsakat.
• 2016 prövade hyresnämnden ett fall i Varberg där en man rökt inne trots förbud. Då det gällde rökning i ”normal omfattning” fick mannen ändå bo kvar.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.