Annons

Botrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Göteborg Nästan var tredje lägenhet i södra Gårda har varit uthyrd svart. Men enligt hyresvärden Botrygg finns det fler kvar. Svartuthyrningen kopplas till prostitution och annan brottslighet. Nu tänker Botrygg polisanmäla hyresgäster som hyr ut olovligt.
Foto: Gustaf Görfelt
Upprustningen av landshövdingehusen invid Liseberg och E6 är i full gång. Samtidigt försöker Botrygg, med vd Joachim Arcari, rensa i djungeln av svartkontrakt som har frodats i kvarteren.

Kvarteren Eken och Cedern i södra Gårda ägdes av Göteborgs stad fram till 2018, då de köptes av bostadsbolaget Botrygg.

Kommunen verkar ha haft mycket liten koll på vem som bodde i husen. Sedan Botryggs övertagande har minst ett 30-tal av de 109 lägenheterna avslöjats som olovligt uthyrda i andra hand. Och hyresvärden misstänker att det finns fler kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Joachim Arcari är vd för Botrygg Göteborg AB.

– Hyrorna här är väldigt låga. Vi har en problematik med att folk flyttar härifrån, men behåller kontraktet och tar sig friheten att hyra ut olovligt i andra hand. Det går att lägga på ganska mycket på den riktiga hyran, säger Joachim Arcari.

När ingen vet vem som egentligen bor var skapas otrygghet. Den senaste tiden har svartuthyrda lägenheter figurerat i flera polisutredningar.

Läs ocksåNu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor

– Det var prostitution i en och en grov våldtäkt i en annan. Personer som gripits säger att de ”lånat lägenheten”. Det är ytterst beklagligt. Vi behöver hjälp av hyresgästerna i det här arbetet. Att få bort olovlig andrahandsuthyrning och skapa mer trygghet i kvarteren är vår högsta prioritet, säger Joachim Arcari.

Hittills har hyresgäster som avslöjats med olovlig andrahandsuthyrning blivit uppsagda. Men nu överväger Botrygg att använda sig av de nya lagar som stiftats de senaste åren.

– Vi vill se om vi kan anmäla personer som egentligen bor någon annanstans för folkbokföringsbrott. Vi kommer även att polisanmäla om vi kan styrka svart uthyrning med överhyror, då det är ett lagbrott. Det borde göra färre intresserade av den här verksamheten, säger Joachim Arcari.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hyrorna i södra Gårda är bland de lägsta i Göteborg, men så är också standarden extremt låg. Toalett på svalen och dusch i källaren gäller för många lägenheter och detta planerar inte Botrygg att ändra på.

Det är ett sätt att leva som inte passar alla. Ett av de uttalade målen är därför att husen ska befolkas av människor som medvetet valt att bo där. Så är det inte helt och hållet i dag.

Annons

Många boende har nämligen blivit placerade i kvarteren av social resursförvaltning och Fastighetskontoret. Det är en konsekvens av bosättningslagen från 2016, en typ av sociala kontrakt som Göteborgs stad kallar bol-kontrakt.

Markarbeten pågår på gårdarna, som även fått nya soprum.

– Vi upptäckte i köpeavtalet att staden hade hyrt ut 20 procent till bol. Botrygg har sedan lämnat fler lägenheter för bol-kontrakt, då detta är ett krav från staden vid markanvisningar. De fungerar som genomgångslägenheter för nyanlända invandrare, säger Joachim Arcari.

Inte alla placerade uppskattar sin bostad. Trots att upprustning pågår är spåren av 40 år utan ordentligt underhåll högst påtagliga.

– Min grova skattning är att 50 procent av dem som har kontrakt enligt bosättningslagen är nöjda, medan den andra halvan klagar på boendestandarden. Vi har också haft problem med att en del av de lägenheterna används på fel sätt. Det har varit uthyrning av adresser och madrasser, vilket är brottsligt, säger Joachim Arcari.

Eftersom det rör sig om temporära genomgångsbostäder är kontrakten tidsbegränsade till max fyra år. Vissa av dem tecknades redan 2016 och nu friställs lägenheter varje månad, och blir tillgängliga på Boplats Göteborg. Där kommer de att hyras ut med inkomsttak. Den som tjänar för mycket kan alltså inte söka.

Fasaden mot Gudmundsgatan har målats om i de ursprungliga färgerna.

När det gäller den fysiska upprustningen så pågår den för fullt. Men arbetet tar tid, eftersom mycket av det utförs på ett byggnadsantikvariskt vis.

– Fasaderna är färdiga till 60 procent för närvarande. Men vi målar med linoljefärg, som ska strykas på i tre omgångar och torka en vecka mellan varje strykning. Det har varit ett omfattande men jättekul arbete att ta fram husens ursprungsfärger. På vissa sidor av husen är det sju olika kulörer, säger Joachim Arcari.

Alla fönster plockas ut ett efter ett och renoveras i en speciell fönsterverkstad, där de målas om med linoljefärg, får nya kulturglas insatta och återkittas.

Dessutom har Botrygg gjort omfattande markarbeten på gårdarna. Mer omfattande än vad som först var planerat.

– Det stod två stora döda träd där som vi fick ta ner och gräva upp hela rotsystemet på, för att kunna få rätt fall på gårdarna. Vi vill att vattnet ska rinna bort från huset, inte tvärtom. Sedan har vi dränerat och bytt yttre vatten och avlopp. Ett tag blev det råttinvasion, men det är under kontroll nu, säger Joachim Arcari

Annons

Det byggs också nya soprum på gårdarna och viss ny grönska ska planteras.

Det låter som ett dyrt projekt. Håller er kalkyl?

– Markarbetet har blivit mer kostsamt än vad vi hade räknat med, så där brister det lite i vår kalkyl. Men Botrygg tar det. Vi har en överenskommelse med Hyresgästföreningen om en viss begränsad hyreshöjning och den håller vi.

Planen är att upprustningen ska finansieras på sikt av ett nytt kontorshus på Ekens gård. Hur går det med det?

– Enligt vad Göteborgs stad sagt ska planarbetet komma i gång under våren 2021. Så vi hoppas på det.

Vad får ni för reaktioner från de boende på upprustningen?

– Vi är tacksamma för att hyresgästerna är så tillmötesgående. De är glada, för de ser att det händer något och att det blir väldigt fint. Vår tanke är att det kan bli riktigt bra om man gör det lilla extra, och det gör vi här, säger Joachim Arcari.

LÄS MER: Nu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor

Fakta: Södra Gårda

Landshövdingehusen i södra Gårda är den sista resten av de arbetarbostäder som tidigare dominerade hela stadsdelen.

Göteborgs Stad köpte in två av kvarteren, Cedern och Eken, i slutet av 1970-talet för att genomföra planerna på utbyggnad av E6 till motorväg. De delar av kvarteren som finns kvar idag behövde aldrig tas i anspråk för utbyggnaden.

Motorvägen har dock gjort att husen, som innehåller 109 lägenheter och fem lokaler, är kraftigt utsatta för buller och luftföroreningar.

Rivningshotet fortsatte därför att hänga över fastigheterna. Dels för att de ligger så nära motorvägen, men också för att kommunpolitiker och tjänstemän ansåg att det behövdes fler parkeringsplatser till Svenska mässan och det så kallade Evenemangsstråket. Länge var planen att riva kvarteren för att bygga parkeringshus.

På grund av planerna var det yttre underhållet under många år minimalt. Inuti är husen däremot relativt välbevarade.

De boende protesterade länge mot rivningsplanerna och ville bevara sina kvarter.

2014 fick de till sist gehör från kommunpolitikerna.

2018 köpte Botrygg kvarteren och den intilliggande kontorsfastigheten Lejonet för att rusta upp dem.

Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.