Annons

Hyresgäst i Linköping slipper få klädkammare mot sin vilja

Linköping Hyresvärden ville ändra planlösningen i lägenheten för att göra den mer attraktiv. Men hovrätten säger nej och nu slipper hyresgästen att få klädkammare och hyreshöjning mot sin vilja.
Lagboken
Foto: Patrik Svedberg
Hovrätten har beslutat att en hyresgäst i Linköping slipper få lägenheten ombyggd mot sin vilja.

Hyresvärden Botrygg ville bygga om ett av sina hyreshus i Linköping så att outnyttjade vindsförråd i stället skulle bli del av de båda lägenheterna på översta våningen. Bolaget motiverade åtgärderna med att de behövs för att få attraktiva planlösningar inför en kommande upprustning av hela huset. Det utrymme som i dag används som sovalkov skulle utökas till ett riktigt sovrum medan vardagsrummet i stället skulle bli mindre. Dessutom skulle en ny klädkammare skapas. Totalt skulle lägenhetsytan öka från 49 till 62,5 kvadratmeter och hyran gå upp med drygt 1 600 kronor i månaden till närmare 5 600 kronor.

En av de berörda hyresgästerna protesterade, både mot hyreshöjningen och mot planlösningen som hon inte alls tyckte skulle bli mer attraktiv. I mejl till hyresgästen hotade värden att säga upp hyreskontraktet om hon inte accepterade ombyggnationen eller att flytta till en annan lägenhet som Botrygg kunde erbjuda.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För att få göra större ändringar i en lägenhet krävs antingen att hyresgästen går med på det eller att hyresnämnden beslutar att ändringarna ändå får göras. Botrygg vände sig till hyresnämnden i Linköping, som avslog ansökan tidigare i år. Hyresgästens intressen ansågs väga tyngre än bolagets. Nämnden menade att den föreslagna planlösningen var orimlig och skulle medföra att hyresgästen skulle tvingas betala hyra för yta som inte kan användas.

Annons

Botrygg valde att överklaga till Svea hovrätt som nu har fattat sitt beslut. Även hovrätten anser att hyresgästens intressen väger tyngst eftersom de planerade ändringarna inte skulle förbättra planlösningen i någon större utsträckning.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Annons
Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.
Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.