Annons

Här kan du söka hyresgaranti

Nyheter Bor du i Botkyrka, Krokom eller Landskrona? Då kan kommunen vara redo att gå i god för din hyra. 29 kommuner har anmält intresse för att ge hyresgarantier.

Den kommunala hyresgarantin ska ge stöd till hushåll som kan klara att betala hyran, men ändå inte får något förstahandskontrakt på grund av gamla betalninganmärkningar, till exempel. Kommuner som utfärdar sådana garantier kan få statligt stöd för det, men hittills har ytterst få brytt sig om att ens försöka.

Nu ökar ändå intresset.  Inför 2012 har 29 kommuner anmält att de vill kunna ta del av pengarna. En fördubbling jämfört med året innan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har gått långsamt, men nu ser vi att ett tiotal helt nya kommuner har anmält sig inför 2012, säger Susanne Bard, enhetschef på Statens Bostadskreditnämnd, som delar ut pengarna.

Annons

En förklaring till det hittills ljumma intresset kan vara att kommunerna lägger krut på att hjälpa dem som har sämre ekonomi och alltså har ännu svårare att få bostad. Samtidigt visar flera undersökningar att socialtjänsten ofta använder så kallade sociala kontrakt för personer som inte får egna hyreskontrakt. Det blir en form av villkorad andrahandsuthyrning, som ofta pågår i åratal.

– Om alla kommuner skulle gå igenom sina sociala kontrakt och använda hyresgarantin för att omvandla dem som går till förstahandskontrakt, skulle det ha stora fördelar. Inte minst för personernas självkänsla är det viktigt att ha ett eget kontrakt, säger Susanne Bard.

Annons
Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Tabellen till höger visar vilka kommuner som har anmält intresse för hyresgarantier under 2012. Även andra kommuner kan söka under året.

Fakta: Här är kommunerna

Läs också Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.