Annons

Här ska utemiljöerna rustas

Södermanland Tio projekt i Mälardalen har fått ekonomiskt stöd från Boverket för att rusta upp utemiljöer i så kallade utsatta områden.
Foto: Monika Steczkó
Uppsala kommun har fått 6,6 miljoner för att göra Lina Sandells park till en mötesplats för Gottsundaborna.

I Lina Sandells park i Gottsunda finns i dag bänkar, träd, buskar och skulpturen De dansande flickorna. Men nästa höst ska parken se helt annorlunda ut. Uppsala kommun är en av de kommuner som ansökt och fått pengar från Boverkets satsning på utemiljöer i utsatta bostadsområden. 6,6 miljoner har myndigheten skjutit till för att Lina Sandells plats ska bli en mötesplats och inte bara ett grönområde man passerar på väg till bussen.  Gottsundabon Laura Bahram, 18, välkomnar det.

– Det har ju sett ut så här sedan jag var liten. Om de sätter ut mer bänkar och en grillplats kommer mer folk att vilja vara här, säger hon.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Gottsundaborna själva har fått vara med och tycka till och har under våren bjudits in till en medborgardialog. Med hjälp av workshops  och parkpromenader har elever och personal från fritids, skola och förskola, den lokala hyresgästföreningen, Uppsalahem och Studiefrämjandet fått komma med synpunkter på hur de vill ha parken. Särskild vikt har lagts vid flickors åsikter.

Annons

– Ett av uppdragen från Boverket är att skapa möjligheter för fysisk aktivitet. 70-80 procent av dem som använder parken i dag är killar. Ett sätt att göra parken till en bra plats för tjejer är att inkludera familjer, säger Henrik Ljungman, projektledare vid Uppsala kommun.

Vilka åsikter har kommit in?

– Många är intresserade av trygghet, man vill ha bättre belysning i parken på kvällen. Man vill också ha platser i parken dit man kan dra sig undan om man inte vill vara delaktig.

Alla idéer som har kommit in ska nu sammanställas till ett förslag som sedan lämnas in till en arkitektfirma som får i uppdrag att gestalta parken. Men innan dess ska allmänheten få möjlighet att tycka till, bland annat på kommunens hemsida. I sommar ska en plan för upprustning presenteras och parken ska stå klar hösten 2018.

Annons
Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

Totalt beviljade Boverket 600 miljoner kronor under 2016 för upprustning av utemiljöer i ”socioekonomiskt utsatta områden”. Tanken är att stödet ska stimulera till aktivitet och social gemenskap. Både fastighetsägare och organisationer kan ansöka om pengarna. Stödet ska kunna täcka upp till hälften av kostnaden.

Fakta: Stöd till utemiljöer i Mälardalen

Sörmland

• Eskilstuna kommun får 6,4 miljoner för att rusta upp Långbergsparken i Skiftinge och 162 000 kronor för att förbättra belysningen i Skiftinge och Fröslunda
• Torshälla stad får 1,3 miljoner till en allaktivitetsplats i Krusgårdsparken
• Katrineholms Fastighets får 900 000 för aktivitetsytor i kvarteret Sågen
• Strängnäs kommun får 195 000 för att rusta upp Vattentornsparken
• Interactive Institute Swedish ICT AB får 1,7 miljoner för att skapa en temalekplats i Årby, Eskilstuna

Västmanland

• Föreningen Svensk samtidskonst får 3,1 miljoner för projektet Rymd i Pettersberg som ska satsa på offentlig konst i samråd med Pettersbergsborna

Uppsala

• Tierpsbyggen får 140 000 för att satsa på ”trygga och tillgängliga utemiljöer”
• Uppsalahem får 6,6 miljoner för att rusta upp Lina Sandells park i Gottsunda

 

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Här finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.