Annons

”Hårda krav tvingar fram socialbostäder”

Nyheter Något måste göras så att även personer med låga inkomster kan få en vanlig bostad. Annars tvingas Sverige bygga särskilda socialbostäder, varnar flera aktörer.

Hem & Hyras undersökning om bostadsbolagens hårda uthyrningsregler har uppmärksammats runt om i landet. Att personer med socialbidrag, låga inkomster eller  gamla betalningsanmärkningar automatiskt nekas hyra hos många av de dominerande hyresvärdarna i landet väcker debatt.

För Föreningen Sveriges Socialchefer, som just nu håller Socialchefsdagar i Stockholm med 560 deltagare, är bostadsfrågorna ett prioriterat ämne. Föreningens ordförande Lotta Persson säger:

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

– Vi behöver en bostadspolitik som ser till att människor som inte har gott om pengar också har någonstans att bo. Man kan inte göra det till ett individuellt problem och säga att om man bara söker hos tillräckligt många så får man till slut napp. Det fungerar ändå inte för många och det är ett stort, politiskt problem. Inte bara på kommunnivå, utan även nationellt.

Lotta Persson nämner Socialstyrelsens senaste kartläggning, som visade att 34 000 människor står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Där finns de som hyr i andra hand via socialtjänsten, bor i träningslägenhet och liknande, men även härbärgen och hotell.

– Vi har barnfamiljer som måste bo på hotell, till exempel. Det är aldrig en bra lösning, men vad ska vi göra? Till slut kanske vi måste köpa egna hus.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

Sverige är i princip ensamt i Europa om att inte ha särskilda socialbostäder, så kallat ”social housing”, för personer med låga inkomster. I stället har den svenska modellen varit att befolkningen ska blandas. De kommunala, allmännyttiga bostadsbolagen har historiskt tagit ett stort ansvar för att hyra ut till alla samhällsgrupper.

Annons

När nu även kommunala bostadsbolag ställer höga krav på egen inkomst och fläckfritt ekonomi varnar många för att det kommer tvinga fram socialbostäder även i Sverige, trots att alla politiska partier är emot en sådan utveckling.

– Om politikerna fortsätter att inte göra något åt de här problemen måste det bli någon form av ”social housing”. Det behöver inte innebära att man fyller hela hus med fattiga – det vore förskräckligt! – men man kan till exempel ha lägenheter insprängda i bra områden, som går till personer med låga inkomster, säger Lotta Persson.

Läs ocksåKarlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är också upprörd över de hårda regler Hem & Hyras granskning visar.

– Vill vi ha en värld där minsta lilla fläck gör att man är körd på bostadsmarknaden?  Bostad är en av grundvalarna i livet. Det blir otroligt otryggt annars.

På Socialchefsdagarna höll Barbro Engman ett anförande där hon också tog upp risken för segregerade socialbostäder. Även hon och flera av åhörarna efterlyste en nationell bostadspolitik som ser till att personer med sämre ekonomi kan få en egen bostad.

Annons

– Nu hamnar de ofta på den dyra och osäkra andrahandsmarknaden, eller hos slaskvärdarna som struntar i underhållet. Det är en form av ”social housing” vi har nu.

Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH i Stockholm, säger också han att bostadsbolagens hårda krav riskerar att tvinga fram socialbostäder.

– Antingen måste socialen gå in och ge garantier för ännu fler människor eller så får vi ”social housing”. Det är ett politiskt vägval, det nuvarande systemet är rejält i gungning och håller inte mycket längre. 

Fakta: Hem & Hyras enkät om uthyrnings-krav

Hem & Hyra skickade en enkät till alla kommunala bostadsbolag och de fem största privata bostadsbolagen i varje län. Vi frågade vilka regler de tillämpar när de ska godkänna nya hyresgäster.

96 procent av dem kommunala och 71 procent av de privata svarade på enkäten – totalt 339 bolag. Svaren visar att:

96 procent tar kreditupplysning.
86 procent godkänner inte hyresskulder.
30 procent accepterar inte försörjningsstöd.
27 procent accepterar inte betalningsanmärkningar
23 procent godkänner inte tidigare skulder.
14 procent kräver fast anställning.

Läs mer om undersökningen här.

Läs också Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.