HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HD prövar svarta lägenhetsaffärer

Nyheter Måste svarta lägenhetsaffärer bokföras? Den frågan ska Högsta domstolen avgöra eftersom det behövs en vägledande dom. Har du tips om svartkontrakt? Kontakta Hem & Hyra.
Göteborgaren tjänade miljoner på svartkontrakt. HD ska avgöra om han kan fällas för bokföringsbrott.

Två män i Göteborg dömdes 2013 till långa fängelsestraff för att de hade förmedlat svarta hyreskontrakt och tjänat flera miljoner kronor på det.

Efter att de överklagat till hovrätten ändrades dock straffen till villkorlig dom. Hovrätten resonerade bland annat om att köparna inte hade varit särskilt utsatta, utan tvärt om själva sökt upp en förmedlare som de insåg skulle ta betalt för hyreskontrakten.

Läs ocksåSå kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: "Oerhört skönt!""Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.

Hovrätten för Västra Sverige ogillade också åtalet om grovt bokföringsbrott mot en av svartmäklarna. Enligt hovrätten har han inte varit skyldig att bokföra den olagliga verksamheten.

Men ekobrottsmyndigheten och Riksåklagare Kerstin Skarp tycker att den frågan måste redas ut av Högsta domstolen. De hävdar att även olaglig verksamhet omfattas av bokföringsplikt och ska beskattas, utom i mycket särskilda fall. Frågan är om svarthandel med hyreskontrakt verkligen ska undantas från kravet på bokföring. Riksåklagaren yrkar att mannen döms för grovt bokföringsbrott eller försvårande av skattekontroll till fängelse i ett år och sex månader. 

Högsta domstolen tar bara upp fall som kan få generell betydels för framtida, liknande mål. Det har HD nu bedömt att det här fallet kan få och har därför meddelat prövningstillstånd.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Hem & Hyra planerar artiklar om svarta lägenhetsaffärer. Har du tips eller egna erfarenheter? Mejla eva.jacobsson@hemhyra.se eller ring 08-519 103 09. Du får vara anonym.

Läs också Nu kan Yasmine pusta ut – Högsta domstolen prövar inte hyresvärdens stämning Östermalmslägenhet och miljoner i potten när HD prövar misstänkt bulvanuthyrning Maria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.