Annons

Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Nyheter Dödshot och slag som gav den äldre kvinnan blåmärken. Nu döms en inneboende man i 35-årsåldern till fängelse och därefter utvisning efter att ha misshandlat sin hyresvärd. Trots att de båda beskrivit relationen som en mor och son-relation.
Foto: Anna Hultberg
Inneboende blev våldsam. En kvinna i 75-årsåldern lät en hemlös man bli inneboende hos henne. Men mannen blev våldsam när han drack. Nu döms han för misshandel och olaga hot till fängelse och därefter utvisning. Genrebild.

Det börjar som en solskenshistoria. Kvinnan i 75-årsåldern och den betydligt yngre mannen träffas genom en kyrka. Han är hemlös och kvinnan erbjuder honom att flytta in i hennes hyresrätt i en kommun några mil norr om Stockholm. I utbyte hjälper mannen till med dagliga bestyr såsom att diska, laga mat och handla. De beskriver båda relationen som en mor och son-relation. Den äldre kvinnan berättar om honom som kärleksfull och gullig.

Men mannen i 35-årsåldern har en mörk sida som snart kommer att visa sig. Han har alkoholproblem och blir aggressiv när han dricker. Vid flera tillfällen efter att han druckit uppstår kontroverser mellan mannen och den 40 år äldre kvinnan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Spottar på golvet och ber om pengar

I början av september ifjol går situationen över styr för första gången. Den inneboende mannen kommer hem och är berusad. Enligt kvinnan så drar han ner hennes tv så den går sönder, spottar på golvet och ber om pengar.

Det hela urartar i att den inneboende mannen slår sin hyresvärd med öppen hand och hotar att döda den kvinna som öppnat sitt hem för honom. Kvinnan går till en granne för att ringa polis. Den inneboende försvinner och kommer tillbaka först två dagar senare.

Några månader senare, kring årsskiftet, går den inneboende återigen till handgripligheter. Bland annat ska mannen ha tryckt om hennes hals och nacke med båda händerna och sagt ”jag kan döda dig” och ”när polisen kommer är det klart”.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Trots att den äldre kvinnan fick blåmärken och kände sig jätteledsen över det inträffade ringde hon inte polisen. I utredningen berättar kvinnan att hon då tänkte att det inte var så farligt och att nu var det över.

Annons

Ber väninna larma polisen

Men några dagar senare var det dags igen. Återigen hade mannen druckit sig berusad och gav sig på kvinnan. Den här gången sms:ade hon en väninna och bad henne att larma polisen.

På bilder som tagits syns att kvinnan fått blåmärken på bland annat handlederna, ovansidan av axeln och överarmarna.

Läs ocksåVärd tog upp biljakt för att stoppa kidnappning av inneboende - "Han räddade mitt liv"

Mannen erkänner i förhör att han har alkoholproblem och att han har druckit i den äldre kvinnans lägenhet trots att hon inte accepterade det. Han medger att han kan säga otrevliga saker i berusat tillstånd. Dock förnekar han att han skulle misshandlat den äldre kvinnan.

Ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff

Såväl tingsrätten som hovrätten anser att bevisningen är övertygande. Däribland kvinnans berättelse, de sms hon skickat till sin väninna, en grannes och polisens berättelse samt blåmärkena.

Mannen döms för tre fall av misshandel och två fall av olaga hot till tre månaders fängelse. Efter det ska han utvisas. Mannen överklagade utvisningen till Högsta domstolen, men domstolen ser ingen anledning till att bevilja prövningstillstånd. Utvisningen står alltså fast.

Annons

”Alltid en risk att ha inneboende”

Historien med den äldre damen som lät en hemlös man bo hos henne kan på många vis kännas dyster. Men det hade kunnat sluta ännu värre. Om mannen blivit våldsam mot grannar eller agerat störande hade det kunnat sluta med att kvinnan blivit uppsagd.

– Som hyresgäst är man ansvarig för inneboende. Det är alltid en risk. Vid en prövning brukar hyresnämnden ta hänsyn till och hur snabbt hyresgästen vidtagit åtgärder. Det vill säga få störningarna att upphöra eller den inneboende att flytta, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Till dig som funderar på att ta in en inneboende råder Roger Höög att kolla upp personen så gott det går. Ta referenser, kontrollera skulder hos Kronofogden, ta en deposition om du känner dig osäker på hyresgästens betalningsförmåga, och gör en googling.

– Se självklart till att träffa personen du planerar att dela ditt hem med. Det behöver inte gå så olyckligt som i det här fallet. Men det är mycket som kan skapa irritation i vardagen om inte personkemin fungerar, säger Roger Höög.

Läs också Så vill regeringen stoppa överfulla "madrasslägenheter" - nu införs tuffare regler mot inneboende Grannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.