Helena hjälper dem som haft inbrott
För Helena Jonsson, som jobbar som stödperson på Brottsofferjouren i Umeå, hör inte Annas berättelse till ovanligheterna. Med en enorm inlevelse berättar Helena Jonsson fler gastkramande händelser om de människor som hon har mött.
Det är inte så att hon pratar vitt och brett om dem hon träffat. Helena Jonsson har avgett tystnadslöfte och håller därför hårt på sekretessen. Inga namn eller orter nämns.
– Ja, det är viktigt att de som vänder sig till oss på Brottsofferjouren kan lita på att det de säger inte yppas för andra, säger Helena Jonsson.
Offren som hon och de andra på Brottsofferjouren träffar är ofta chockade, arga och en del känner skuld.
– De vet inte riktigt vad de ska börja med mitt i allt elände. Det ska göras en polisanmälan, försäkringsbolaget ska kontaktas, det ska städas upp och listor ska upprättas på vad man har förlorat. Det är då vi träder in med hjälp och tips så gott det går, säger Helena Jonsson.
Kontaktpersonerna på Brottsofferjouren i Umeå har jour var sjätte vecka.
– Vi ryckte ut på två lägenhetsinbrott i sommar och jag hade båda utryckningarna under min jourvecka, säger hon.
Helena Jonsson berättar vidare om det andra fallet. Det handlade om ett par som efter en lång shoppingdag lade sig och vilade på eftermiddagen i sitt sovrum. Kvinnan vaknade av att hon frös och att det drog kallt. När paret steg upp såg de att ytterdörren stod öppen och att deras jackor låg slängda på golvet. Tjuven hade till och med varit in i det rum där de låg.
– Tjuvarna bli allt mer kyliga i sitt agerande. De går in när människor är hemma och det tror jag är en av anledningarna till att offren känner ilska. Det händer även att männen ibland känner skuld över att de inte har kunnat skydda familjen. Man har helt enkelt blivit kränkt i sitt eget hem, säger Helena Jonsson. Hur kommer ni i kontakt med dem som blivit utsatta för brott?
– Vi har vårt kontor på polisstationen här i Umeå. När polisen åkt på ett larm brukar de fråga offren om de vill att vi kontaktar dem. Om de vill det så lägger polisen in en kort redogörelse på vad som hänt och ett telefonnummer som vi ringer upp, säger hon.
I alla hennes berättelser återkommer hon till hur viktigt det är att de utsatta inte agerar och tar viktiga beslut medan de är i chocktillstånd.
– Man tänker inte rationellt den närmaste tiden efter dådet. Man ska kanske inte säga upp sin lägenhet och flytta för att man inte känner sig trygg, utan man ska kanske hitta ett sätt att bo kvar. Det är viktigt att inte låta förövaren styra ens liv efteråt, avslutar Helena Jonsson.
Namnet Anna är fingerat.
Namnet Anna är fingerat.
Birgitta Klingstedt
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.