Annons

Hemlös riskerade fängelse – missade att ”adressändra”

Umeå Mannen vräktes från sin bostad men hade ingenstans att ta vägen. Han levde som hemlös i två och ett halvt år. När han åter dök upp i rullarna åtalades han för folkbokföringsbrott. Enligt lag måste man anmäla flytt – även om man saknar ny adress.
متشرد
Foto: Åsa Eriksson
Hemlöshet ingen anledning till att inte adressändra vid flytt. Personen på bilden är inte mannen i artikeln.

Den nu 24-årige mannen säger i tingsrätten att ”allt hänt på grund av ren dumhet” från hans sida.

Men tingsrätten håller inte med. De anser inte att mannen är ”dummare än andra”. I alla fall inte i ett av fallen där han gjort sig skyldig till folkbokföringsbrott. I det andra fallet däremot bedöms saken annorlunda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Målet i Umeå tingsrätt handlar alltså om två perioder där mannen varit skyldig att anmäla flytt till Skatteverket.

Modernare varianten av postlådor, låsbara fack i entré.

Det började med att mannen tvingades flytta från bostaden som socialtjänsten ordnat åt honom. Varför han inte fick bo kvar framgår inte. Men mannen uppger att han under den tiden var fast i kriminalitet och missbruk. ”Det blev inte att jag ändrade adressen. Jag visste inte att det var ett brott.” säger han i rätten.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Däremot hade mannen kontaktat Skatteverket när han flyttade in i lägenheten, knappt två månader tidigare. Därför blev han fortsatt skriven på adressen i Skatteverkets register.

Efter att mannen åkt ut hade han ingenstans att ta vägen och levde därefter som hemlös i mer än två och ett halvt år. Under de åren var han även på anstalter och behandlingshem.

Under hela den tiden trodde myndigheten att han hade en fast bostad. Missen upptäcktes inte förrän 25 februari 2022, två månader efter att mannen fått en ny lägenhet.

Annons
Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

Eftersom man enligt lag är skyldig att anmäla en flytt senast en vecka efter att flyttlasset går hade mannen alltså gjort sig skyldig till folkbokföringsbrott två gånger. Första gången när han blev hemlös och andra gången när han inte anmälde inflyttning till den nya bostaden.

– Alla är skyldiga att anmäla samtliga förändringar i sin bosättning. Det gäller oavsett på vilket sätt bosättningen har ändrats, och alltså inte enbart om det rör en flytt från en fastighet till en annan fastighet. Det innebär att en person som har bott på en fastighet och tvingas lämna denna ska anmäla detta till Skatteverket, förklarar Anna Ljungberg, rättslig expert inom folkbokföring på Skatteverket.

En blond tjej i yngre medelåldern.
Anna Ljungberg, Skatteverkets expert på folkbokföring

Enligt Skatteverket har det alltså ingen betydelse om man har en ny adress att flytta till eller inte. En flyttanmälan handlar inte om adress utan om folkbokföring. Skatteverket vill veta vart man tar vägen. Och om det inte finns någon adress vill myndigheten åtminstone kunna knyta personen till en kommun.

Begreppet ”hemlös” existerar inte

– Syftet med anmälan är att Skatteverket vill ha reda på att något inträffat i den enskildes bosättningssituation som kan ha betydelse för hens folkbokföring. En ”hemlös” kan ändå ha sådan anknytning till en fastighet att det finns förutsättningar att folkbokföra hen där. Eller så kanske personen ska vara folkbokförd på kommunen. Allt beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Hemlös är inte ett rättsligt begrepp inom folkbokföringen, förklarar Anna Ljungberg.

Lagboken

För att bli dömd för folkbokföringsbrott krävs att personen medvetet har struntat i att anmäla flytt. Alltså att man borde känt till att man ska anmäla flytt men inte gjort det.

Tingsrätten i Umeå ansåg att det är allmänt känt att man ska meddela Skatteverket när man byter adress. Mannen hade också visat prov på att han kände till detta eftersom han skickade in en sådan flyttanmälan när han fick prövobostaden via socialtjänsten.

Annons

I det fallet dömdes mannen för folkbokföringsbrott av normalgraden.

Däremot, menar tingsrätten, är det inte självklart att man känner till att det även ska göras när man inte har en fast adress att flytta till. Det kan ”inte anses vara allmänt känt”, som tingsrätten uttrycker det i domslutet.

Därför frias mannen från folkbokföringsbrott under tiden som hemlös.

Text ur dokument från Umeå tingsrätt.

Straffskalan för ett folkbokföringsbrott är böter upp till sex månaders fängelse. Straffvärdet för den gärning som mannen gjort sig skyldig till motsvarar 70 dagsböter.

Men eftersom mannen nyligen dömts till sex månaders fängelse för brott mot den så kallade lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt ringa narkotikabrott ansåg tingsrätten att det straffet även ska avse folkbokföringsbrottet.

Läs också Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.