Annons

HFAB blir elleverantör

Halmstad HFAB storsatsar på solenergi och blir i samma veva även elleverantör. Enligt den kommunala bostadsbolaget är satsningen bra både för miljön och hyresgästernas plånböcker.
Foto: Petra Martinsson
”Istället för att de enskilda hyresgästerna tecknar enskilda abonnemang med elleverantörer tecknar vi ett abonnemang och säljer sedan vidare elen till våra hyresgäster”, säger Ulf Johansson, energi- och VVS-samordnare vid HFAB. 

Sedan 2017 är solceller standard för Halmstads kommunala bostadsbolags nyproduktion. Satsningen på solenergin har medfört att HFAB även har blivit elleverantör.

– För att vi ska kunna dra nytta av solenergins många fördelar köper vi in elen i en punkt i dessa fastigheter. På det sättet kan vi fördela ut den energi som solcellerna genererar till både fastighetscentralen och de enskilda lägenheterna. Först när elen inte behövs någonstans i huset rinner den ut på elnätet, säger Ulf Johansson energi- och VVS-samordnare vid HFAB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Detta innebär att hyresgästerna inte tecknar egna elabonnemang. Istället köper de elen av HFAB.

– På det här sättet blir det en abonnemangsavgift istället för många enskilda fasta avgifter vilket i sin tur leder till lägre elpris för hyresgästerna, säger Ulf Johansson.

Annons

Under framförallt vinterhalvåret när de egna solpanelerna inte producerar tillräckligt mycket energi köper HFAB in elen av ett elbolag. Vilken leverantör som HFAB sluter avtal med är en upphandlingsfråga.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

Fram till 2020 är det Energi Sverige som har avtal med det kommunala bostadsbolaget. I nuläget betalar HFAB:s hyresgäster 1,3 kronor per kilowattimme för sin hushållsel.

– Men då tillkommer inga fasta kostnader. Vår ambition är att ligga bland de lägsta när det kommer till elpriser. Att enbart ha ett rörligt pris uppmuntrar dessutom våra hyresgäster att spara energi vilket är bra för miljön, säger Ulf Johansson.

Annons

En översyn av elpriset görs en gång om året. Energiskatter och elnätspriser är sådant som kommer avgöra exakt vilken summa HFAB:s hyresgäster får betala för sin el.

Läs ocksåSjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas"Tomas Svensson

För att debiteringen ska bli rättvis har HFAB infört IMD, individuell mätning och debitering, för både varmvatten och hushållsel i all nyproduktion.

Fakta: Så länge räcker en kilowattimme

Du kan ha en spisplatta på i 40 minuter.

Du kan dammsuga i 43 minuter.

En glödlampa på 40 watt räcker i 25 timmar.

Källa: Energimyndigheten

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.