Annons

Hyresgästföreningens jurister extraknäcker som kursledare

Stockholm Fastighetsbranschen och socialtjänsten. Det är några målgrupper när tre jurister på Hyresgästföreningen startar ett företag för att som bisyssla utbilda i hyresjuridik.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jurister på Hyresgästföreningen ska bedriva betalkurser som ett extraknäck.

Detta är en uppdaterad version av artikeln.

Tre jurister på Hyresgästföreningen region Stockholm, Johan Essén, Emma Bengthsson och Sandra Appelgren står bakom den nya sajten hyresjuridik.se. På webbplatsen marknadsförs heldagskursen ”Bostadshyra i praktiken” den 7:e maj 2020. Kursen genomförs i samarbete med en utbildningsarrangör som tar 8 500 kronor per person för kursen. Bland programpunkterna gås en rad saker igenom, till exempel Besittningsskyddets betydelse, Uppsägning – att tänka på, Andrahandsuthyrning och Lägenhetsbyte.

Läs ocksåStefans granne spred skräck i huset: "Vi vågade inte gå ut"

Varför gör ni det här?
– Det finns ett behov. I vårt arbete har vi märkt att hyresgäster far illa ”i onödan” när hyresvärdar inte kan tillämpa hyreslagen på ett korrekt sätt. De som håller kurser i bostadsjuridik är ofta fastighetsägare och advokater som är hyresvärdens ombud. Risken är därför att kurserna fokuserar mer på hyresgästernas skyldigheter och mindre på deras rättigheter. Vi vill erbjuda kurser som är mer praktiskt inriktade och där hyresgästens perspektiv kommer fram mer än annars, säger Johan Essén.

Vem är målgrupp?
– Den första kursen riktar sig till fastighetsbranschen, till exempel förvaltare och uthyrare men även de som handlägger bostadsfrågor i kommunen.

På hemsidan står det att flera kurser preliminärt ska genomföras under 2020. Bland annat en grundkurs i hyresjuridik i februari nästa år och en kurs i vräkningsförebyggande åtgärder. Juristerna hoppas att kurserna till exempel ska locka de som jobbar med vräkningsförebyggande arbete i kommuner.
– Syftet är att socialtjänsten ska lära sig mer och på så sätt hjälpa hyresgäster så att de, efter en uppsägning, inte blir vräkta, säger Emma Bengthsson.

Läs ocksåRekordmånga hyresgäster i Norrland söker juridisk hjälp

Vad hoppas ni ska bli effekten av kurserna?
– Vi hoppas kunna minska antalet ”onödiga” tvister genom att ge konkreta exempel på hur hyreslagen ska tillämpas så att fler göra rätt. Det kan leda till färre ärenden hos hyresgästföreningen, säger Emma Bengthsson.

Annons

Är hyresgästföreningen inblandad i det här?
– Nej, vi gör det här utanför arbetstid som en bisyssla, säger Johan Essén.

Är det sanktionerat av ledningen i Hyresgästföreningen ?
– Ja vi har fått godkänt för att testa det här ett år sedan utvärdera det.

Läs också1,1 miljoner kronor tillbaka till medlemmarna i Norrland

Finns det någon risk att ni lär motparten hur de ska säga upp hyresgäster eller tillämpa hyreslagen så att hyresgästerna förlorar på det här?
– Nej vi ser ingen sådan risk, säger Emma Bengthsson.

Ser ni någon risk för intressekonflikt i att hålla kurser för personer som kan vara era motparter?
– Nej vi går ju själva kurser som hålls av advokater som kan vara ombud för motparten i hyresnämnden och det har aldrig varit något problem. Vi varken företräder hyresvärdar eller agerar i deras intresse utan erbjuder kurser för en korrekt tillämpning av hyreslagen, säger Johan Essén.

Men till exempel om hyresvärdar går kurserna och betalar er och ni sedan möter dem i en tvist, hur ser ni på det?
– Vi ser inga problem med det. Vi styrs av vårat uppdrag som är att driva ärende som vi har rättsliga förutsättningar att vinna, säger Johan Essén.

Annons

Ser ni några problem med det här?
– Nej faktiskt inte, avslutar Emma Bengthsson.

Såväl Hyresgästföreningens riksförbund som ledningen i Hyresgästföreningen region Stockholm har godkänt juristernas sidoverksamhet. Bo Linder, personalchef på Hyresgästföreningen region Stockholm förklarar varför.
– Vi har vridit och vänt på det här men ser inte att det strider mot våra regler för bisysslor eller att de skulle kunna hamna i konflikter som kan skada Hyresgästföreningen. Det är ett försök och blir det några tokigheter så får vi ta en diskussion om vi ska fortsätta, säger han.

Varför bedrivs inte den här typen av verksamhet på arbetstid istället för i bolagsform?
– Vi har inte tagit ställning till det utan tyckte att de hade en bra idé som vi sade ja till. På sikt kan det vara något vi ska göra i egen regi. Vi vill öka samarbetet med hyresvärdar – alla tjänar på att så många som möjligt vet vilka rättigheter och skyldigheter hyresgäster har, säger han.

Ser du inga problem eller tänkbara konflikter med den här satsningen ?
– Nej vi tycker det är bra att de anordnar kurser och ökar kunskapen om hyresjuridik.

Läs också 1,7 miljoner kronor tillbaka till medlemmarna i Norrland 95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.