HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

1,7 miljoner kronor tillbaka till medlemmarna i Norrland

Jämtland Hyresgästföreningens jurister hjälper medlemmar i olika bostadsrelaterade ärenden. Ofta handlar det om pengar, som värden kräver dem på eller som de har rätt att få tillbaka. Omräknat i kronor var juristernas insats i Norrland värt cirka 1,7 miljoner för medlemmarna under 2019.
Foto: Lennart Jönsson
Att få gratis juridisk hjälp som medlem är en viktig förmån för många hyresgäster, menar chefen för juridiska enheten i region Norrland, Niclas Sundell.

En viktig del av medlemskapet i Hyresgästföreningen är möjligheten att få juridiskt stöd. Kostnadsfritt.
Under 2019 fick hundratals medlemmar i Norrland hjälp av juridikenheten i olika boendetvister.
Ibland handlar tvisten om pengar. Exempelvis återbetalning av ”överhyra”, brister i boendet eller felaktigt krav för åtgärder efter utflyttning.
– Sammanlagt har vi sparat in cirka 1 735 000 kronor, fördelat på 250 medlemmar, säger Niclas Sundell, chef juridikenheten.

Insatsen ser han som ett kvitto på att Hyresgästföreningens juridiska kompetens gör skillnad och skapar medlemsnytta.
– Vi gör förstås även andra insatser som är av värde för våra medlemmar, som inte går att räkna i kronor och ören. Det kan till exempel vara när vi hjälper hyresgäster att få bo kvar i sina hem och det kan ju naturligtvis inte värderas i pengar, säger Sundell.

Läs ocksåPojken som föll från balkongen – hyresvärden överklagar domen

Mer konkreta exempel på ärenden som direkt kan omvandlas i kronor är om hyresgästen inte har kunnat använda sitt boende till fullo på grund av störningar, haft en trasig diskmaskin under längre tid eller av andra orsaker drabbats av ett så kallat ”men i boendet”.
– Har man fått in ohyra i lägenheten och värden inte agerar, trots felanmälan, kan man också ha rätt till en viss kompensation, säger Sundell.
Eller om hyresgästen fått en ”flyttnota” på orimligt höga belopp för skador i bostaden som kan bestridas av juristerna.

De drygt 1,7 miljoner kronorna som juristerna i Norrlandsregionen sparat in åt medlemmarna under 2019 fördelat över länen:

Västerbotten: cirka 549 000 kronor
Norrbotten: cirka 427 000 kronor
Jämtland/Härjedalen: cirka 126 000 kronor
Västernorrland: cirka 633 000 kronor

Läs ocksåHissar med körförbud prövas av Högsta domstolen
Läs också Julen räddad - Hem & Hyras frågor gjorde att elen slogs på Precis före jul - elen bruten för hyresgäster när värden inte betalat räkningen Värden döms: Pojke föll sex meter när balkonggolvet brast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.