Annons

Höganäs kan få kooperativa hyresrätter – trots allt

Höganäs För ett år sedan blev det nej när Höganäshem ville bygga kooperativa hyresrätter. Nu kan projektet trots allt bli av.

Det är cirka ett år sedan som politikerna i det kommunala bostadsbolagets styrelse stoppade planerna på kooperativa hyresrätter i Höganäs, initiativet kom från början från bolagets ledning. Boendeformen ansågs för riskfylld. Men nu kan projektet trots att bli av. Dock inte av Höganäshem.

Enligt Höganäshems vd Jarmo Nieminen har de istället blivit uppvaktade av ett företag som vill ta över bostadsbolagets projekt.
– Vi har fått frågan externt och diskuterar nu, säger han.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han vill i dagsläget inte säga vad det är för ett företag som vill köpa projektet. Det förhandlas just nu om saker som pris, tidsplan och miljösanering. Höganäshems styrelse har ställt sig bakom förhandlingsprocessen och ett avtalsunderlag ska presenteras i slutet av oktober/början av november. Kommer parterna sedan överens måste frågan också behandlas i kommunfullmäktige.

Annons

Projektet, som eventuellt säljs, är del av ett nytt bostadsprojekt av Höganäshem och är ett nybygge med cirka 35 lägenheter i kvarteret Lugnet.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman sa tidigare när planen var aktuell att hon är tveksam till kooperativa hyresrätter. Varför? Om det kan du läsa här. Här står det även mer om projektet.

Annons
Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.
Fakta: Kooperativ hyresrätt

Kooperativa hyresrätter är ett mellanting mellan bostadsrätter och hyresrätter. I stort handlar det om att hyresgästerna lägger en insats, får lägre hyra och mer inflytande. Enligt Sabo finns det bland deras medlemmar cirka 50 föreningar som driver kooperativa hyresrätter. Uppskattnings finns det i Sverige ytterligare 20-25 föreningar bland privata fastighetsägare.
Hyresgästen lägger en insats som fås tillbaka vid flytt, lägenheten kan inte säljas. Enligt Sabo ligger insatsen oftast mellan 3000 – 8000 kronor per kvadratmeter. Orsaken till att hyran blir lägre är att insatsen går som lån till byggherren som i sin tur inte behöver ta så stora lån som annars hade krävts.
Sabo står för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och är de kommunala bostadsbolagens organisation.

Läs också Muralmålaren Massimo gör konst att leva i Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Nya kooperativa hyresrätter i Mellerud - insats på 765 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.