Annons

Högre avfallsavgift ger färre råttor och mer biogas

Stockholm Färre råttor och mer biogas till bilarna i Stockholm. Det hoppas stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö blir konsekvenserna av att det ska bli lönsamt att sortera sitt matavfall.

​– Huvudsyftet med att vi vill samla in mer matavfall är att vi ska få mer råvara till biogas. Om vi samlar in matavfall i täta kärl eller mal ner dem i avfallskvarnar får vi också färre råttor i stan, säger Per Ankersjö.

Bristen på biogas till bilar har länge varit ett problem i Stockholm. För att få fram mer råvara till biogasproduktion i form av matavfall ska Stockholm ansluta sig till det nationella målet att samla in 35 procent av matavfallet, en rejäl ökning från dagens situation där Stockholmarna samlar in åtta procent, mestadels från restauranger.
– Jag hoppas att vi redan nästa år kan höja priset för att slänga matavfall så mycket att det blir lönsamt för hyresvärdar att samla in matavfall i kärl eller att installera avfallskvarnar i lägenheterna, säger han utan att vilja gå in hur stora avgiftshöjningar som krävs.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Han förväntar sig också att de stora allmännyttiga bolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem tar sitt ansvar och går före och installerar avfallskvarnar och kärl för matavfall.
–Det skulle ge stor effekt, konstaterar han.

Annons
Än så länge har användningen av avfallskvarnar i lägenheter varit blygsam. Enstaka fastighetsägare som Stockholmshem har testat det.
– Jag tycker avfallskvarnar är bra och har en själv men det behövs incitament för att det ska börja användas i stor skala och det är därför vi vill höja priset för att slänga matavfall, säger han.
 
En avfallskvarn kostar uppemot fem tusen per lägenhet och att köpa in nya kärl för matavfall kan också vara dyrt om det behöver byggas ett nytt miljöhus för kärlen. Vem ska betala?
– Hyresvärdarna får ta kostnaden men det är ju en engångskostnad. Vi kommer att införa en viktbaserad taxa så de hyresgäster som är duktiga på att sortera kanske till och med kan få lägre kostnader än idag eller i alla fall inte så stor extrakostnader, säger han.

Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.