Annons

Högre hyra för 1 400 hyresgäster i Linköping

Linköping Graflunds höjde hyran för sina cirka 1 400 lägenheter i Linköping 1 mars. Höjningen blev 1,75 procent och hyresgästerna tvingas betala en månad retroaktivt.

– Jag tycker att man hade kunnat bjuda på den månaden. Jag har påtalat för Graflunds att jag tror att det skapar en del missnöje bland hyresgästerna att man gör så här, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Anitha Wretling, informations- och kommunikationschef hos Graflunds, försvarar beslutet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi tar ut höjningen från det datum vi kommit överens om. Det är möjligt att det hade gett goodwill att låta bli, men för att kunna göra det vi planerar under året behöver vi få in våra hyresintäkter, säger hon.

Att hyreshöjningen blir betydligt lägre än de 2,95 procent som Graflunds begärt får, enligt Anitha Wretling, inga dramatiska konsekvenser.

– Det löpande underhållet fortsätter som vanligt, men det kan få konsekvenser på så sätt att vi måste ompröva en del extra åtgärder som var planerade.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 1 000 lägenheter hos privatvärd

Vad det handlar om för åtgärder vill hon inte avslöja.

– Det tar vi direkt med Hyresgästföreningen och hyresgästerna, inte via massmedia.

Hyreshöjningen hamnar på samma nivå som hos det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.

Läs ocksåRosie drabbades av grannens vattenskada

– Det finns hyresgäster som har synpunkter på hur Graflunds sköter underhållet och de har mycket att jobba med, det finns saker som behöver rättas till och förbättras. De har inte möjlighet att göra allt på en gång, men de har presenterat vad de har gjort och en plan för vad som ska göras kommande år, säger Benny Andersson.

Annons

Därför anser Hyresgästföreningen att det är rimligt att hyreshöjningen blir densamma som hos Stångåstaden, trots att hyrorna hos privata värdar efter en lagändring inte längre måste följa allmännyttans.

– Det finns hyresvärdar som sköter sig betydligt sämre än Graflunds, säger Benny Andersson.

1,75 procent motsvarar en höjning med 88 kronor för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden.

Läs också Uppgifter: Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av Sabah skördar närodlat i miljonprogrammet Hyresvärd besiktigar tak efter olycka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.