Annons

Hyrorna klara för 1 000 lägenheter hos privatvärd

Uppsala Efter flera privatvärdars stora strandning i Uppsala väljer D Carnegie & Co (tidigare Graflunds) att gå en annan väg. Nu är en överenskommelse om årets hyror klar.

Hyran för D Carnegies runt 1 000 lägenheter i Valsätra i Uppsala höjs med i genomsnitt 0,88 procent från 1 april. För omkring 50 lägenheter landar höjningen på 0,5 procent, medan majoriteten av hyresgästerna får en höjning på 0,9 procent.

– Nu hoppas vi att även Fastighetsägarföreningen ska ta sitt ansvar och ge förhandlingarna en ny chans, säger Helena Nordlund, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det har som alltid varit tuffa förhandlingar med Hyresgästföreningen, men vi är mycket bra organiserade för detta och till slut har vi kommit överens, säger Tommy Jansson, fastighetschef på D Carnegie & Co.

Överenskommelsen blir klar bara en dryg vecka efter att Fastighetsägarna Mitt Nord och flera privata värdar i Uppsala meddelade att de strandar sina hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Tonläget mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Mitt Nord har sedan dess varit högt. 

Annons

– Man får ha respekt för andra bolags affärsmässiga bedömningar, men vi gör vår egen bedömning utifrån våra förutsättningar och de fortsatta förhandlingarna, som innehåller fler delar än den årliga överenskommelsen, gav ju också resultat, kommenterar Tommy Jansson strandningen.

Läs ocksåAlbyberget – hyresgästerna blev en handelsvara

D Carnegie & Co och Hyresgästföreningen har också en överenskommelse på gång när det gäller individuell mätning av kall- och varmvatten. Hyran sänks då med ett schablonbelopp som ska motsvara en normal vattenförbrukning, samtidigt som hyresgästerna börjar betala själva för vattnet. Det betyder att de som använder mycket vatten kommer att få en högre månadskostnad än tidigare, medan de som använder mindre vatten kan få en lägre månadskostnad.

61 av bolagets lägenheter i Valsätra är undantagna från överenskommelsen om årets hyreshöjningar.

Annons

– Det är tomma lägenheter som vi har valt att renovera upp, men där vi ännu inte har kunnat komma överens med Hyresgästföreningen om den nya hyran. Dessa lägenheter är frånträdda och omfattas inte av den årliga förhandlingsöverenskommelsen, säger Tommy Jansson.

Läs ocksåMimers försäljning i Västerås blev inte så illa som hon trodde
Läs också De blev utan spis i en månad FN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare Hyresgästföreningen kräver att D. Carnegie sänker hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.