Annons

Sabah skördar närodlat i miljonprogrammet

Eskilstuna Många hyresgäster vill odla trots att de saknar egen trädgård. Tack vare smålotter som hyresvärden står för kan drömmen bli verklighet.
Varma sommardagar gör gärna Sabah Abdollahpour en svalkande dryck med yoghurt, vatten, is, salt och lite torkad mynta.

Solrosorna sträcker upp sig mot himlen och det lyser grönt av frodig mangold och kryddväxter.  Vi befinner oss i miljonprogramsområdet Årby i Eskilstuna, där hyresvärden Graflunds anlagt ett 40-tal odlingslotter som hyresgästerna får hyra.  En av dem som lyckats få en av de populära lotterna är Sabah Abdollahpour. Här odlar han gurka, tomat, mynta, dill, basilika och koriander.  Kryddorna torkar han och hans fru och gurkorna lägger de in.

– Det blir perfekt, då behöver vi inte köpa kryddor på hela hösten, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ena hörnet av lotten lyser av gul tagetes. Det är viktigt för Sabah att inte bara odla sådant som är ätbart utan även sådant som är vackert.

Annons

– Jag vill att det ska vara snyggt på lotten, så folk ska tycka att det är fint här i Årby, säger han.

Sabah hjälper även andra odlare med deras markplättar när de har blivit gamla och sjuka och inte orkar med. Och han har på eget initiativ satt upp ett bord, bänkar och stolar där odlarna och andra hyresgäster kan umgås med varandra. Sabah tycker att livet har förändrats till det bättre sedan han skaffade kolonilotten för tre år sedan.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Den betyder så mycket för mig. Efter jobbet går jag hit med familjen, jag blir lugn av det, säger han.

Läs också Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.