Annons

Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Kungsbacka Hyresgästerna hos kommunala Eksta får vänja sig vid högre hyra. Höjningen blir lägre än i fjol och landar på 1,75 procent. Det är resultatet av en överenskommelse med Hyresgästföreningen.
Foto: Harri Blomberg/Wikipedia
Kungsbackas kommunala bostadsbolag Eksta höjer sina hyror med 1,75 procent.

HELA LISTAN: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020

Ekstas krav var först att få höja med 3,0 procent, men slutresultatet blev 1,75 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar höjningen 105 kronor mer i månaden.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

De nya hyrorna gäller från och med årsskiftet, men höjningen för januari kommer att tas ut retroaktivt i februari. Omkring 3 000 hushåll som är hyresgäster hos Eksta är berörda. Hyresökningen blir den samma i alla hus, utom några som undantas helt, främst nybyggen.

Jämför man med tidigare år så är 2020 års höjning lägre än fjolårets men betydligt högre än åren innan det. Trenden i Kungsbacka är precis som i resten av landet att både kommunala och privata hyresvärdar kräver allt högre hyreshöjningar, efter några år i mitten på 2010-talet då uppgörelserna låg på mycket låga nivåer.

Tommy Dunerstrand har varit Hyresgästföreningens förhandlare. Han säger att en faktor som har spelat roll den här gången är att de kommunala taxorna i Kungsbacka höjts.

Läs ocksåEric Kirsch uppdrag: förhandling
Tommy Dunerstrand

– Det har varit ganska dramatiska höjningar det senaste året, och det är något som Eksta pekat på. Vi har å vår sida hävdat vikten av återhållsamhet, säger Tommy Dunerstrand.

En annan sak som vägts in är att Ekstas hyresgäster generellt är ganska nöjda med sin värd.

– Hyresgästerna ger Eksta högt betyg i enkätundersökningar som Hyresgästföreningen gjort. Det tolkar vi som att man gör många saker rätt, säger Tommy Dunerstrand.

Annons
Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrornaSofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

Han beskriver förhandlingsklimatet som gott, men anser att förhandlingarna kom i gång sent.

– Om man kommer med en framställan i slutet av september om att höja hyrorna från den 1 januari, så är det orimligt att förhandlingarna kommer i gång först i slutet av november, säger han.

Christer Kilersjö, vd Eksta.

Christer Kilersjö är vd för Eksta. Han säger att det var ett medvetet val från Ekstas sida att vänta med förhandlingsstarten.

– Om förhandlingarna ska bli meningsfulla så vill vi veta vilka förutsättningar vi har att vänta under 2020. Saker som räntekostnader, avtal, taxor och bolagsskatt kan få stor impact. Nu kunde vi bli klara relativt snabbt när vi väl satte igång. Det är positivt att det inte drog ut på tiden som i fjol, säger Christer Kilersjö.

Däremot är inte Eksta helt nöjda med själva slutresultatet.

– Tittar man på vår verklighet så har kostnaderna ökat med 3 – 3,5 procent, den nivån vi yrkade på. Men det är ett givande och tagande, vi värdesätter att vi blev klara i tid.

Nu ska Eksta och Hyresgästföreningen påbörja ett arbete med så kallade kvalitetshyror, alltså att olika hus värderas individuellt så att hyrorna kan differentieras mer.

Annons

– Det är ett gammalt projekt som vi haft svårt att komma vidare med. Från Ekstas sida så har vi sett att modellen varit uppbyggd runt ett storstadsperspektiv, där man utgår från centrum i centralorten och sedan går utåt som årsringar. Kungsbacka kommun ser inte ut så, vi har hus i hela kommunen. Men vi ska sätta i gång med det arbetet i februari, säger Christer Kilersjö.

LÄS MER:

Överenskommelser: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020

Yrkanden: Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2020

Så förhandlas din hyra

Läs också Här går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt" Värdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushåll Kvinna vräks av samma värd från två olika bostäder på mindre än ett halvår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.