HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Kungsbacka UPPDATERAD Hyresgäster hos Eksta får vänja sig vid ökade utgifter från 1 maj. Bolaget höjer sina hyror med 1,95 procent. En höjning som är mer än dubbelt så hög som i fjol.

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2019 – hela listan

Kommunala Eksta hade yrkat på att få höja med 3,5 procent.

Läs ocksåKom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Nu blir höjningen 1,95 procent för samtliga Ekstas 3 000 hyresrätter, utom ett mindre antal nyproducerade bostäder som undantas och slipper höjning helt.

Höjningen gäller från och med 1 januari, men eftersom uppgörelsen har dröjt så kommer påslaget för årets fyra första månader att tas ut retroaktivt under maj, juni, juli och augusti.

Christer Kilersjö är vd för Eksta. När förra årets uppgörelse dröjde till februari var han frustrerad. Nu erkänner han utan omsvep att årets rekordsena överenskommelse till stor del beror på Eksta själva.

Läs ocksåNu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg

– I år är det nog mer vårt ansvar än tvärtom, vi har velat se vilka nivåer det blivit i övriga landet. Det har ju varit segt i hela Västsverige, och då skvätter det över på Kungsbacka och oss också, säger Christer Kilersjö.

Hyresgästföreningens förhandlare Tommy Dunerstrand är kritisk till Ekstas agerande.

– Som parter ska vi inte behöva sitta så här länge. Det är bådas ansvar och i bådas intresse att bli färdiga. I år har det tagit alldeles för lång tid, säger Tommy Dunerstrand.

Läs ocksåNyköpingshem sa nej till medlingsförslag

Hyreshöjningen är betydligt högre än de senaste åren. Men ökningen följer den allmänna trenden i både Västsverige och landet i stort, och Tommy Dunerstrand menar att siffran är motiverad.

Christer Kilersjö anser för sin del att 1,95 procent är i lägsta laget.

– Situationen styrs till väldigt stor del av att kommunala taxor och lönekostnader har ökat kraftigt. I vår värld är den här ökningen fortfarande alltför låg, men det är vad det är, vi får anpassa oss, säger han.

Årets hyreshöjning är platt, det vill säga en hyresgäst i nyproduktion med relativt hög hyra får lika stor procentuell ökning som en som bor i en billig lägenhet från 1960-talet.

Men enligt parterna kan 2019 vara sista året som det blir på det viset. Hyresgästföreningen och Eksta ska nu återuppta arbetet med att införa systematisk hyressättning, det vill säga att hyresnivåerna bättre ska återspegla kvaliteten på boendet.

– Tanken är att det ska ge en rättvisare hyressättning, säger Christer Kilersjö.

LÄS MER:

Läs också Bud om höjda hyror hos privatvärdar i Storgöteborg Hyresgästföreningen: "Pitebo planerar chockhöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.