Annons

Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Kungsbacka UPPDATERAD Hyresgäster hos Eksta får vänja sig vid ökade utgifter från 1 maj. Bolaget höjer sina hyror med 1,95 procent. En höjning som är mer än dubbelt så hög som i fjol.

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2019 – hela listan

Kommunala Eksta hade yrkat på att få höja med 3,5 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu blir höjningen 1,95 procent för samtliga Ekstas 3 000 hyresrätter, utom ett mindre antal nyproducerade bostäder som undantas och slipper höjning helt.

Höjningen gäller från och med 1 januari, men eftersom uppgörelsen har dröjt så kommer påslaget för årets fyra första månader att tas ut retroaktivt under maj, juni, juli och augusti.

Christer Kilersjö är vd för Eksta. När förra årets uppgörelse dröjde till februari var han frustrerad. Nu erkänner han utan omsvep att årets rekordsena överenskommelse till stor del beror på Eksta själva.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– I år är det nog mer vårt ansvar än tvärtom, vi har velat se vilka nivåer det blivit i övriga landet. Det har ju varit segt i hela Västsverige, och då skvätter det över på Kungsbacka och oss också, säger Christer Kilersjö.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Tommy Dunerstrand är kritisk till Ekstas agerande.

– Som parter ska vi inte behöva sitta så här länge. Det är bådas ansvar och i bådas intresse att bli färdiga. I år har det tagit alldeles för lång tid, säger Tommy Dunerstrand.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hyreshöjningen är betydligt högre än de senaste åren. Men ökningen följer den allmänna trenden i både Västsverige och landet i stort, och Tommy Dunerstrand menar att siffran är motiverad.

Christer Kilersjö anser för sin del att 1,95 procent är i lägsta laget.

– Situationen styrs till väldigt stor del av att kommunala taxor och lönekostnader har ökat kraftigt. I vår värld är den här ökningen fortfarande alltför låg, men det är vad det är, vi får anpassa oss, säger han.

Annons

Årets hyreshöjning är platt, det vill säga en hyresgäst i nyproduktion med relativt hög hyra får lika stor procentuell ökning som en som bor i en billig lägenhet från 1960-talet.

Men enligt parterna kan 2019 vara sista året som det blir på det viset. Hyresgästföreningen och Eksta ska nu återuppta arbetet med att införa systematisk hyressättning, det vill säga att hyresnivåerna bättre ska återspegla kvaliteten på boendet.

– Tanken är att det ska ge en rättvisare hyressättning, säger Christer Kilersjö.

LÄS MER:

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.