HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eric Kirsch uppdrag: förhandling

Kungsbacka Varje år sker förhandlingar om hyran för landets hushåll. Hyresgäster spelar en viktig roll i arbetet. Eric Kirsch är en av de förtroendevalda hyresgäster som förhandlar hyran för grannarna – och sig själv.
Foto: Minna Ulin
Förhandlingsdelegaten Eric Kirsch lyssnade och lärde första året. Nu är han redo att ta mer plats.

Hur kommer det sig att du är med och förhandlar hyror?
– Förra året fick jag frågan om jag ville vara med i Kungsbackadelegationen, som består av ytterligare två förtroendevalda och en tjänsteman från Hyresgästföreningen. Det kändes naturligt. För mig är det jätteviktigt att engagera sig och påverka. Jag gillar också att hjälpa andra, det har jag alltid haft i mig.

Hur förbereder sig delegationen innan ni träffar värdarnas förhandlingsombud?
– När vi fått en förhandlingsframställan träffas vi, pratar allmänt om läget och tittar lite på de kommunala avgifterna som också påverkar hyran. Vi tittar också på hur förvaltningen har varit. Alla medlemmar i Hyresgästföreningen får ett brev där vi ber dem att komma in med förslag och synpunkter. Det blir ett viktigt underlag för oss.

Läs ocksåEfter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra

Hur går det sedan till att förhandla hyrorna?
– Vi får veta hur mycket värden vill höja på första förhandlingsmötet och diskuterar sedan om budet är rimligt eller om de tagit i till någonstans över stjärnorna. Förhandlingarna pågår under en stor del av hösten. Förra året hade vi 10–15 möten innan allt var klart.

Ni ger värden ett motbud – hur tänker ni där?
– Vi ska försöka hålla hyrorna så låga som möjligt, men inte dumdristigt lågt. Förra året var värdens yrkande på 2,5 procent och vårt bud låg på runt 1,5 procent, det skilde lite mellan olika områden. Värden tyckte det var helt orimligt! Höjningen blev i snitt 1,6 procent, så det var nog inte så fel ändå.

Hur ska en bra förhandlare vara?
– Påläst, ödmjuk, en god lyssnare. Jag har jättelång stubin och det är nog bra. Går man igång för snabbt tror jag att man förlorar humöret och säger saker som man inte borde.

Läs ocksåSveriges allmännytta: Finns ingen anledning att frysa hyrorna

Varför behövs det vanliga hyresgäster i förhandlingsarbetet?
– Jag bor här och ser verkligheten varje dag. Tjänstemännen har inte samma lokalkännedom, så det är jätteviktigt att förtroendevalda förhandlare är med.

Din insats påverkar andra hyresgästers ekonomi – hur ser du på ansvaret?
– Det är många människor som berörs av att vi gör ett bra jobb och jag har ett stort ansvar. Men det känns inte betungande, vi är ju flera som delar på det.

Hur ser du på senaste höjningen för din egen lägenhet, som du är med och förhandlar?
– Efter höjningen på 1,7 procent betalar jag 7 450 kronor i kallhyra för min trea. Det var ganska rimligt tycker jag. Jämfört med Göteborg och våra närområden blev ändå höjningen lite lägre här.

Läs ocksåFörtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstagEntréskylt Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg

TIPS: Här kan du läsa mer om hur hyresförhandlingar går till.

Fakta: Fyra snabba om Eric Kirsch

Ålder: 50 år.
Bor: I radhustrea på 74 kvadratmeter i Anneberg.
Gör: Truckförare som nu är huvudskyddsombud, ett fackligt förtroendeuppdrag.
Aktuell: Ingår i delegationen som hyresförhandlar för 112 hushåll hos bland annat privatvärdarna Derome och Varbergs Stenfastigheter i Kungsbacka.

Läs också Strandade förhandlingar om Västerstadens hyror Missnöjda hyresgäster i Torshälla slapp inte hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.