Annons

Hon lurades på hyra och bostad men bedragaren kan inte dömas

Malmö Nisreen i Vänersborg betalade 15 500 kronor i förskott för ett hyreskontrakt i Malmö. Men allt var en bluff. Polisen förhörde aldrig den utpekade bedragaren. Nu är det för sent. Lagen sätter stopp. “Det gör ont“, säger Nisreen.
Foto: Karin Gistedt
Minnet av att ha blivit lurad på besparingarna är svår att påminnas om.

Bostadsannonsen var tydlig: hyra och deposition för andrahandskontraktet på Von Lingens väg i Malmö skulle betalas i förskott. Nisreen hittade den på Facebook och kontaktade snabbt mannen som hade lagt ut den. Hennes familj hade precis kommit till Sverige från Syrien och levde trångt och osäkert med tillfälliga, och ibland svarta, hyreskontrakt. Andra gånger inget alls.

Trerummaren i Malmö, med högskolan i samma stad, verkade perfekt. En fast adress var nödvändigt för att kunna gå vidare i livet. Nisreen sålde ärvda smycken som hon hade lyckats få med från Syrien för att ha råd med förskottshyra och deposition. Men när hon reste ner till Skåne för att träffa mannen från Facebook hade han gått upp i rök. De 15 500 kronorna var borta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det här skedde sommaren 2015 men nu går den skyldige fri eftersom brottet preskriberades i somras. Samtidigt försvann möjligheten för de drabbade att få skadestånd.

– Jag har kämpat för att övertyga polisen och undrar vilka bevis de egentligen behöver. Jag gav upp till slut och det känns orättvist. Men livet är orättvist ibland, säger Nisreen.

Hon var inte ensam, flera bostadssökande gick rakt i fällan. Någon lämnade över kontanter och en annan förde över via bank. När de skulle flytta in i lägenheten på Rosengård avslöjades bluffen. Bostadsrätten som det rörde var i själva verket kapad och tillhörde inte alls uthyraren, mannen på Facebook. 

Läs ocksåSkandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengarSandvik

– Vi var bostadslösa och bodde på gatan. Det här var vårt försök att lösa allt. Jag hade redan ett barn och ett till fanns i magen. Vi behövde nå en lösning, säger Nisreen.

Flera som blivit lurade berättade om samma person som de varit i kontakt med och lämnade över material till polisen. Lägenheten, kontot på Facebook med hans bild, tidpunkten och tillvägagångssättet var det samma. Uppgifterna var lätta att koppla till en fysisk person, en kriminell man i tjugoårsåldern från västra Sverige med kopplingar till organiserad brottslighet. Han har tidigare fått skyddade personuppgifter av staten, eftersom han lever under hot. I Malmö har han rört sig i kretsar med tungt kriminella som varit inblandade i bedrägerier, knarkhandel och mord. 

Mannen har haft upprepade kontakter med polisen sedan bedrägeriet, stoppats i trafiken och gripits för andra brott. Bilderna kommer från polisens utredningar.

Men vår kartläggning visar att mannen aldrig förhördes om hyresbluffen. Polisen lyckades heller aldrig koppla ihop Nisreens fall med de andra personerna som också hade anmält vad de råkat ut för. Hennes anmälan lades ner två gånger innan det blev för sent att lösa fallet i somras då brottet preskriberades.

Annons

“Det går inte att styrka brott”, stod det i beslutet när polisen första gången stängde ner utredningen, ett år efter att hon hade larmat om bluffen. Men Nisreen gav sig inte utan överklagade och allt öppnades upp igen. Men redan här verkar polisen ha gett upp tanken på en snabb lösning:

“Utan skäl för särskild prioritering, vilket inte finns i det här ärendet, kan man så som situationen ser ut inom polisen för närvarande inte räkna med att utredningar är avslutade förrän preskription närmar sig”, skrev en utredare i ett mejl.

När utredningen lades ner andra gången motiverades det med att mannen hade dömts för andra brott.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

“Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökningen läggs ner”, står det i beslutet från 2018. Detta grundade sig i “regeln om förundersökningsbegränsning”, att den misstänkte dömts för andra brott och att bostadsbedrägeriet inte skulle påverka straffet. Tanken med regeln är att rensa bland de miljontals polisanmälningar som kommer in varje år. 

Polisinspektören Mats Eliasson skrev det senaste beslutet i Nisreens ärende.

– Han har dömts för andra brott och det här ärendet skulle inte påverka den påföljden. Lagstiftaren säger att polisen inte har inte tid och resurser att utreda allt utan ska göra en straffvärdesbedömning, säger han.

I det här fallet var dessutom summan förhållandevis låg vilket även det bidrar till nedläggningen. Mats Eliasson medger att polisen tidigare har varit dåliga på att koppla anmälningar till varandra, vilket kan göra att helhetsbilden av ett seriebedrägeri förblir okänd. Brottsligheten i sig är långt ifrån ovanlig.

–  Bedrägerier är det nya vardagsbrottet, sammanfattar han.

Annons
Lägenheten som bedragaren använde ligger bland bostadsrätterna på västra Rosengård.

En annan ung kvinna har berättat för Hem & Hyra hur hon betalade 16 000 för att få en nyckel som sedan inte passade i dörren till bostadsrätten på Rosengård. Även hennes anmälan lades tidigt ner. En tredje person, Asim Faiz, som då bodde i Värmland betalade 16 000 kronor till Facebookmannen men när han kom till lägenheten bodde det redan andra personer där, som också hade betalat. Han kontaktade polisen men ingenting hände.

–  Jag har inte fått någon hjälp av polisen. Pengarna är förlorade och de gjorde ingenting. De hörde av sig och sa till mig att det var avskrivet. Jag vet inte vad jag hade kunnat göra mer, säger han när vi når honom fem år efter bluffen.

Idag har både bostads- och jobbsituationen löst sig för Nisreen. Hon bor i Vänersborg och har ett fast arbete. Men hon har inte glömt vad som hände i Malmö och har har helt tappat förtroendet för polisen och rättssystemet.

–  Jag litar inte längre på det. Om jag skulle få problem igen blir det sista valet jag väljer. Jag får försöka kämpa för min rätt själv först. Poliserna är snälla och det är bra att ha en snäll polis men de svenska lagarna är inte starka nog. Alla måste följa reglerna som finns men personer som inte gör det har det för lätt, säger hon.

Under åren som gått har hon genom sociala medier kunnat följa mannen som försvann med hennes pengar. Kontot på Facebook som användes för att lägga ut bluffannonserna finns fortfarande kvar.

–  Det gör ont när jag ser hans profil. Han tar nya bilder och lägger ut, han lever och han reser. Det är konstigt och en lite lustig sida av den här sagan, säger Nisreen.

Fakta: Vad är preskription?

Preskription innebär att det efter ett bestämt antal år inte går att väcka åtal för de flesta typer av brott, undantag är till exempel mord och terroristbrott. Olika typer av brott har olika lång preskriptionstid. Utan en tingrättsdom kan inte brottsoffer få skadestånd. Chanserna är små att staten betalar ut brottskadeersättning. Det som återstår är att använda hemförsäkringen, om man har någon.

Fakta: Så undviker du att bli lurad på hyreskontraktet

  • Gå aldrig med på att hyra en lägenhet utan ett kontrakt.
  • Skriv inte på kontrakt innan du har fått se lägenheten och se till att du får träffa uthyraren i verkligheten. Ta gärna med en vän som sällskap.
  • Begär legitimation och kontrollera att uthyraren faktiskt är den som hen utger sig för att vara.
  • Betala aldrig kontant och använd seriösa banktjänster för överföringar så att pengarna går att spåra i efterhand. För inte över pengar innan du har ett påskrivet kontrakt i handen. Betala heller aldrig någon som du inte har träffat i verkligheten.
  • Se till att spara annonser, chattkonversationer, mejlväxlingar och annan dokumentation med uthyraren. Då ökar chanserna att polisen lyckas hitta bedragaren om det visar sig vara en bluff.
Läs också Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.