Annons

Hon visar vägen till bostaden

Göteborg Att hitta bostad är svårt, särskilt om du saknar nätverk och kunskap. Ryham Hassan är boendevägledare med uppdrag att guida nyanlända i Göteborg till ett första hyreskontrakt.
Foto: Minna Ulin
Hos boendevägledaren Ryham Hassan får nyanlända i Göteborg tips och råd på arabiska om boende och annat kring livet i Sverige.

Mobila teamet för nyanlända i Göteborg startade i september 2018 och drivs av Fastighetskontoret och Social resursförvaltning. Ryham Hassan är en av fyra anställda boendevägledare.
Vad gör ni på jobbet?
– Vi besöker hyresgäster som har flyttat till en genomgångslägenhet med tillfälligt kontrakt. Vi har också fasta besökstider på kontoren, ett slags öppet hus där alla som har frågor kan få hjälp på sitt språk. Dessutom får vi olika uppdrag från Fastighetskontoret eller social resursförvaltning, till exempel att kontakta hyresgäster om det uppstår problem eller klagomål och försöka lösa situationen.

På vilket sätt kan ni hjälpa nyanlända i bostadsjakten?
– Vi registrerar dem på Boplats, tipsar om Blocket och Homeq och förklarar att de måste vara aktiva, men också att de behöver söka i hela landet, inte bara i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är ju bostadsbrist även i mindre orter?
– Ja, men genom att söka brett får man en extra chans. Många har problem med tanken på att pendla, det är något nytt. I vårt informationspaket finns en karta över Västra Götaland som visar hur många minuter det tar till Ale, Lerum och andra orter. Då börjar de tänka att det inte är så farligt. Jag pendlade själv till jobb i Vårgårda i två år. Det är inte ett stort problem.

Hur skiljer sig situationen för nyanlända jämfört med andra bostadssökande?
– Få har fast jobb, då blir det svårare. Men det finns ju också nyanlända som hittat lägenhet på egen hand. De har haft kontakter, varit aktiva och sökt brett.

Annons

2016 införde Göteborgs stad fyraåriga hyreskontrakt för nyanlända. I år löper de första tillfälliga kontrakten ut.
Vad får ni för reaktioner på det?
– Det finns ensamstående som säger ’klart jag kommer att fixa en lägenhet’ medan andra självklart är oroliga, särskilt familjer. Nu har barnfamiljer fått ett år extra på sig.

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

Vad är största hindren på vägen till lägenhet?
– Att de lyssnar på varandra i stället för att fråga ansvariga. När vi började ta kontakt med familjerna 2018 sa många att avtalet inte kunde sägas upp för att de har barn. Och då hade de ändå skrivit kontrakt på fyra år!

Fick de inte veta vad som gällde från start?
– De har fått all information, med tolk, men efter att kontraktet var underskrivet hörde de inget på tre år. Många, speciellt i den första gruppen, trodde att de inte skulle tvingas flytta. Ibland faller saker mellan stolarna, därför finns vi boendevägledare på plats. Nu är vi extra tydliga med att hyrestiden inte förlängs.

Annons

Vad sker om någon inte fixar eget kontrakt?
– Allt jag kan säga är att de ska söka aktivt. Nästa steg blir att kontakta socialen. Nu finns det också planer på att införa boendecoacher. Alla detaljer är inte helt bestämda än, men de bostadssökande kommer att få extra hjälp.

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Hur fick du själv bostad när du kom till Sverige från Egypten för 17 år sedan?
– Då var det jättelätt! Det räckte att jag ringde till Bostadsbolaget så fick jag en massa alternativ. I dag är det inte lika enkelt. Min dotter fyller snart 17 år och då ska jag genast registrera henne på Boplats. Nu måste man tänka så.

Fakta: Tre snabba om Ryham Hassan

Ålder: 42 år.
Bor: i hyreslägenhet på tre rum och kök i Angered.
Gör: är en av fyra boendevägledare i mobila teamet för nyanlända i Göteborg.

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.