Annons

De är sämst på att ta emot nyanlända

Nyheter Staffanstorp, Täby och Tyresö är sämst i landet på att klara av bosättningslagen. När två månader återstår av året har de bara tagit emot en fjärdedel eller mindre av sin kvot.
Foto: Hussein El-alawi / TT / Montage

Enligt bosättningslagen ska 23 600 nyanlända få hjälp med att flytta från förläggningar till landets kommuner i år. Hittills har 75 procent kunnat flytta, enligt Migrationsverkets uppdaterade statistik från den 30 oktober.

Några av kommunerna ligger långt efter (se tabellen nedan). Staffanstorp i Skåne har bara tagit emot 19 procent av årets kvot – och så sent som i september i år kom de sista av fjolårets kvot dit. Som Hem & Hyra berättat har Migrationsverket tröttnat på att vänta på klartecken från kommunerna och skrivit ut dem från asylboendena även om det inte finns något ordnat mottagande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Staffanstorp placerades de i begagnade husvagnar vid ett industriområde. Enligt kommunen kan det bli lösningen för fler som kommer under hösten.

Annons

Staffanstorp och de andra kommuner som ligger efter hänvisar till bostadsbrist. Samtidigt har hälften av kommunerna klarat av att ordna fram någon form av bostäder inom de två månader de ska ha på sig efter en beslutad anvisning.

Klicka på översta raden i tabellen för att se, län för län, hur långt man nu har kommit i de olika kommunerna.

Annons
Läs ocksåNyanlända skickas iväg utan ordnad bostad


Källa: Migrationsverket, 30 oktober 2017.

Läs också Så klarar din kommun bosättningslagen Hela familjen tvingas bo i ett rum utan kök I dag har Kalle praktik och flickvän Hani och Thi flyttade själva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.