Annons

Nyanlända skickas iväg utan ordnad bostad

Nyheter Nästan 8 000 nyanlända med uppehållstillstånd sitter fast på förläggningar i väntan på att tas emot i någon kommun. Nu skickas en del i väg med enkelbiljett, utan ordnad bostad.
Foto: Hussein El-alawi
Staffanstorp i Skåne hör till de kommuner som har klarat mottagandet av nyanlända sämst. Migrationsverket skickade till slut dit nyanlända som borde ha fått flytta redan förra hösten. De placerades av kommunen i husvagnar utanför samhället.

På ena sidan finns 290 kommuner, varav de allra flesta har bostadsbrist och många invånare i lägenhetskö.

På andra sidan finns tusentals nyanlända som har fått uppehållstillstånd i Sverige och ska börja studera och söka jobb här. I stället bor de kvar på asylanläggningar i landet eller i flyktingläger ute i världen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att minska deras väntetid och få en jämnare spridning i landet infördes bosättningslagen i mars 2016. Enligt den är kommunerna skyldiga att ta emot ett visst antal av dessa nyanlända.

När Hem & Hyra skrev om det för ett år sedan var jakten på bostäder till dem desperat i många kommuner. I oktober 2016 hade bara 45 procent fått flytta till sin kommun.

Frågan är hur det går nu, ett år senare?

Läs ocksåDe är sämst på att ta emot nyanlända

Totalt sett går det bättre. Efter nio månader hade 67 procent av de 23 600 som ska anvisas enligt bosättningslagen i år, kunnat flytta. Väntetiden från uppehållstillstånd till flytt har också kortats.

Annons

Men 7 900 personer väntar alltså fortfarande och nu har Migrationsverket tröttnat på att invänta okej från kommunen innan de skriver ut någon från ett anläggningsboende. Efter många påstötningar skickade man nyligen i väg personer, som borde ha fått flytta redan i fjol, till Tyresö, Partille och Staffanstorp trots att kommunerna inte hade ordnat bostad.

– De håller på att flytta in i husvagnar nu. Vi har ingen annan lösning och de har redan väntat i ett år på att få flytta hit, sade Karin Magnusson, integrationssamordnare i Staffanstorp, i september.

Läs ocksåSå klarar din kommun bosättningslagen

Det finns inget krav i lagen på vilken typ av boende kommunerna ska ordna. I förarbetena står dock att regeringens intention är att så många som möjligt bör erbjudas permanenta bostäder.

På ett år fördubblades också antalet kommuner som ger förtur till nyanlända i sitt allmännyttiga bostadsbolag. I januari uppgav 176 kommuner att deras bostadsbolag gav förtur i kön till nyanlända som anvisas till kommunen, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät. Det var en fördubbling jämfört med 2015.

Vad de ger förtur till är dock olika, visar Hem & Hyras kontakt med ett 70-tal kommuner. Framför allt på mindre orter förekommer det att de nyanlända får förstahandskontrakt på vanliga lägenheter, men det vanligaste tycks vara att de får hyra lägenheter i andra hand via kommunen eller bo tillfälligt i rena genomgångsboenden som vandrarhem, modulhus, ombyggda lokaler eller sjukhem.

Efter två år, när etableringstiden ska vara över, förväntas de hitta bostäder på egen hand.

Annons

Minst var tredje kommun försöker också få privatpersoner att hyra ut rum eller hela bostäder. Det är inte överallt det lyckas, men Falun har blivit en förebild.

– Vi får 1–2 lägenheter per månad från allmännyttan, resten löser vi genom Öppna ditt hem. Nu har vi 47 uthyrare och har hjälpt 92 personer. 27 av dem har kunnat flytta vidare till egna lägenheter, säger projektledare Cia Embretsson.

Vilka är det som hyr ut?

– Alla möjliga. Allt från par i en trea till en ingenjör i ett jättehus. Det de har gemensamt är att man vill hjälpa den här målgruppen.

Läs också Hela familjen tvingas bo i ett rum utan kök I dag har Kalle praktik och flickvän Hani och Thi flyttade själva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.