Annons

Huges hyresgäster får välja upprustningsnivå

Huddinge En hyreshöjning på mellan 25 - 40 procent efter upprustning. Det är resultatet av att Huge Bostäder och Hyresgästföreningen har tecknat ett avtal där hyresgästerna får välja mellan tre upprustningsnivåer.

Hur stort inflytande hyresgäster har när lägenheten ska renoveras skiljer sig åt rejält mellan olika hyresvärdar. Vissa bolag som till exempel Sigtunahem låter hyresgästerna välja standard och hyresnivå medan andra inte får välja och sedan får tugga i sig en höjning för åtgärder de kanske inte vill ha.

Nu har Hyresgästföreningen region Stockholm och Huge Bostäder förhandlat fram ett nytt ramavtal för upprustningar som gäller 5 300 lägenheter som ska renoveras de närmaste 10 – 15 åren. Hyran för en trerummare höjs till mellan 7591 kronor och 8842 kronor beroende på vilken av de tre upprustningsnivåerna som väljs och i vilket område lägenheten ligger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tommy Ålund, chef Bostad, på Huge Bostäder är nöjd.
– Vi har hållit på i två år och förhandlat så vi är glada att avtalet äntligen är klart, säger han.

Avtalet innebär att hyresgäster kan välja tre nivåer; Kök Bas, kök från Modexa och Kök Plus. Hyreshöjningen blir mellan 25 – 40 procent.

Vid alla renoveringar görs stambyte och renovering av badrum men i basnivån byts även el och blandare i köket.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

Nästa nivå är Modexa som innebär att även köksluckor och bänkskiva är nytt.

Annons

I det dyraste alternativet Kök Plus helrenoveras köket inklusive nya mattor och nymålat.
– Men det finns undantag där det av tekniska skäl inte är möjligt att behålla det gamla köket och då måste köket bytas ut vilket innebär att Basnivå inte kan väljas, säger Tommy Ålund.

Men alla hyresgäster får inte samma hyreshöjning även om de väljer samma upprustningsnivå. Det hänger ihop med att Huge Bostäder har olika hyresnivåer för olika områden.sedan 90-talet då hyran sattes efter hur populära olika områden var. Huddinge, Stuvsta och Trångsund ligger i A-klassen och har högst hyra, Medan Skogås ligger i B-klassen och Flemingsberg, Visättra, Vårby Gård, Vårby Haga har lite lägre hyror och ligger i C-klassen.

Läs ocksåHuges hyresgäster får höjd hyra – men många får halverad elkostnad

Enligt ett räkneexempel får en trea på 77 kvadratmeter i billigaste C-klassen en höjning till 7 591, 7790 eller 8175 kronor i månaden beroende på upprustningsnivå.

För B-klassen höjs hyran till 7918, 8117 eller 8502 efter renovering.

För den dyraste A-klassen höjs hyran med mellan 8258, 8457 och 8842 kronor i månaden beroende på upprustningsnivå.

Annons

Vilka områden kommer att renoveras först?
– Vi är precis klara med första etappen av fyra av renoveringen på Härbrevägen i Skogås och kommer att fortsätta med Botkyrkvagäen i Vårby och Kullstigen i Skogås, säger Tommy Ålund.

Hem & Hyra har försökt nå Ulrika Odeblom, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen region Stockholm, för en kommentar utan resultat. Men i ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen kommenterar hon avtalet.

– Upprustningar är en av Hyresgästföreningens viktigaste frågor och det är alltid mycket oro när en fastighet ska upprustas. I och med detta avtal så skapar vi en förutsägbarhet för hyresgästen eftersom de kommer att veta om hyran i förväg och de kan själva välja renoveringsnivå. Sammanfattningsvis är vi väldigt glada att det här avtalet är klart, säger hon enligt pressmeddelandet.

Hyresgästerna kommer också att få välja mellan olika tillval. Till exempel kostar inglasning av balkong 275-375 extra i månaden medan en säkerhetsdörr hamnar på 132 kronor och ny parkett kostar 8 kronor per kvadratmeter.

Läs också Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka” Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.