Annons

Huges hyresgäster får höjd hyra – men många får halverad elkostnad

Huddinge En hyreshöjning på 350 – 400 kronor i månaden för en trea. Där slutar hyresförhandlingen mellan Huge Bostäder och Hyresgästföreningen. Överenskommelsen innebär också rejält sänkt elkostnad för de hyresgäster som köper hushållsel direkt från Huge. "Acceptabel överenskommelse", säger Jane Adolfsson, Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.
Foto: Privat/Kristina Wahlgren
Jane Adolfsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Huge Bostäder, tycker att överenskommelsen är acceptabel.

Fler och fler hyresöverenskommelser blir klara och snitthöjningen hittills ligger på 5,13 procent visar Hem & Hyras genomgång.

Senast hyresöverenskommelse att bli klar i Stockholms län är Huge Bostäder med 8 000 hyresrätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolaget krävde en höjning med 9,1 procent från första januari, men efter förhandlingar slutade det med att hyresgäster i det äldre beståndet får en höjning med 5,2 procent, vilket motsvarar 350 – 400 kronor för en normaltrea.

Hyresgäster i nyproducerade lägenheter får en lägre höjning med 3,15 procent.

Men överenskommelsen innebär inte bara dåliga nyheter för hyresgästerna. Den saftiga elkostnaden som hyresgäster, som köper hushållsel av Huge, har betalat, sänks kraftigt.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

”Acceptabel överenskommelse”

Jane Adolfsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Huge Bostäder, tycker att överenskommelsen är acceptabel.

Annons

– Vi har gjort det vi har kunnat för att få en så bra överenskommelse som möjligt. Det är svårt att vara nöjd när det blir en hög höjning som många hyresgäster kommer att ha tufft att bära men det är bra att hyresgäster slipper retroaktiva höjningar från januari, det är  sammanlagt 700 – 800 kr för en trea, säger hon.

I överenskommelsen ingår också att de cirka 2 000 hyresgäster som köper sin el direkt från Huge Bostäder – får en sänkning från 4,51 kronor per kilowattimme till 2,10 kronor.

Läs ocksåEvas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”Eva Hemmungs Wirtén

– Det vart bra och är mer än en halvering jämfört med tidigare. Vi ska fortsätta titta på hur mycket hyresgäster betalar för el och el-abonnemang och se om det går att få ner kostnaden ytterligare, säger hon.

Huge ville höja med 9,1 procent

I ett pressmeddelande skriver Huge Bostäder att de skulle behövt 9,1 procent i höjning för att kunna underhålla fastigheterna och renovera 500 lägenheter per år.

– Höjningen täcker inte Huges ökade kostnader. De senaste årens stora kostnadsökningar för energi, byggmaterial, tjänster och räntor slår hårt mot fastighetsbranschen. Det utmanar oss i att fortsatt effektivisera verksamheten och vända på varje krona, säger Huges vd Karin Strömberg Ekström, i pressmeddelandet.

Annons

Bolaget kommenterar också att hyresgäster, som köper sin el av bolaget, får sänkta elkostnader.

– Elkostnaden är kännbar i mångas plånböcker. Därför känns det lite extra bra att kunna mer än halvera priset, enligt årets överenskommelse med Hyresgästföreningen, säger Tommy Ålund, enligt pressmeddelandet från Huge.

Även Signalisten och Ekerö Bostäder har höjt hyran

Sedan tidigare är det också klart att Signalisten med 4 000 lägenheter höjer hyran med i snitt 4,8 procent för sina hyresgäster från första januari. En överenskommelse har tecknats med Signalisten om en hyreshöjning på 4,8 procent från 1 januari 2024.

Bolaget krävde inledningsvis en hyreshöjning på 7,5 procent. Ekerö Bostäder höjde hyran den första januari med 75 kronor per kvadratmeter och år, lägenheter där värme ingår i hyran får ett tillägg på 100 kronor i månaden.

Läs också Hyresgästen tände eld på grannarnas dörrar: ”Jag trodde jag skulle dö” Missnöje med sopkaos i Flemingsberg: ”Vi bor ju här” Karin har bott nästan 70 år i lägenheten – ”jag vill inte flytta om jag inte måste”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.