Annons

Hyran tar halva inkomsten

Västra Götaland ​För en student kan mer än hälften av inkomsten gå åt till att betala hyran. Monika Larsson har tre extrajobb men oroar sig ändå för sin ekonomi.

​– Jag har en ständig ångest över pengar. Det blir inte mycket över, säger Monika Larsson. Hon läser på ekonomprogrammet på Högskolan Väst i Trollhättan och bor i en studentlägenhet.

Förutom studierna har hon två extrajobb och ett sommarjobb. Hon trivs men konstaterar att hon behöver extrainkomsterna.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

– Alla pengar går åt till hyra, räkningar, mat och litteratur.

Monika får 8 200 kronor i lån och bidrag varje månad: lite mindre eftersom hon jobbar. 3 600 av dem går till hyran av ettan.

– Det är inte rimligt. En tusenlapp mindre i månaden hade varit okej. Då hade jag haft en ärlig chans att få det att gå ihop.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Kajsa Sköld, kårordförande på Högskolan Väst, håller med.

– Ställt till studenternas inkomst är det inte rimligt. För dem som studerar på heltid är det halva inkomsten. Men det är klart, vill man gå ned i pris finns korridorsboende som alternativ.

Annons

Hem & Hyra har frågat bostadsbolagen i Bohus-Älvsborg och Skaraborg hur höga studenthyrorna är, räknat i pris per kvadratmeter och år. Uppgifterna visar att en etta på 35 kvadratmeter kan kosta mellan 3 200 och 4 500 kronor. Då kan också en hel del ingå: till exempel el och bredband.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Skövdebostäder, till exempel, har 862 studentlägenheter. De dyraste kostar 1 546 kronor per kvadratmeter och år. För en etta på 35 kvadratmeter innebär det saftiga 4 509 kronor i månaden.

– Små lägenheter är dyra att bygga eftersom kök och badrum ändå kostar, säger bolagets VD Dan Sandén. Han fortsätter:

– En annan förklaring är att Skövdes bestånd av studentbostäder är ungt. Vi har inte de där gamla, billiga lägenheterna.

Urban Blom är vd på AB Eidar i Trollhättan. Enligt honom påverkas hyresnivån av att merparten av bolagets studentlägenheter är nybyggda.

– Hälften blev färdiga 2008, det är väldigt nyproducerat. Så i förhållande till när det är byggt är hyran ganska låg, säger han.

Annons

– Men vi försöker att bygga priseffektivt. Det finns också äldre boenden i ett av våra miljonprogramsområden med en helt annan prisnivå. Så vi har det billigare alternativet också.

AB Bostäder i Borås har 276 studentlägenheter. I nybyggda Bifrost, ett stenkast från högskolan, får du betala 4 292 kronor för 34 kvadratmeter (12-månadshyra).

– När vi släppte de första 20 gick de åt med en gång trots hyran, säger bolagets vd Sven Liljegren.

Peter Laang är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Vänersborg. Han ser samma förklaringar till de höga hyrorna men menar att det finns åtgärder som skulle kunna göra hyrorna mer humana.

– Till exempel ett statligt stöd för produktion av studentlägenheter. Sedan är det bostadsbolagens sak att försöka pressa priserna. Kan man inte erbjuda prisvärt boende kommer studenterna att försvinna någon annanstans.​

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.