Hyresgästen Simon startar allmännyttig bilpool: ”Jag gillar ägodelande”

Bengtsfors Snart startar en allmännyttig bilpool i Dals Långed. Det ska filmaren och hyresgästen Simon Hovemyr se till. "Intresset är tillräckligt stort", säger han.
Simon Hoveryd startar en allmännyttig bilpool i Dals Långed.
Foto: Privat
Otillräcklig kollektivtrafik och ett intresse för ägodelande och bilar får filmaren Simon Hoveryd att starta en allmännyttig bilpool i Dals Långed. "Intresset är tillräckligt stort", säger han.

Allmännyttiga bostadsbolag finns i de flesta av landets kommuner. Deras uppgift är att erbjuda goda hyresbostäder till alla, oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. De ska ta ett aktivt samhällsansvar samtidigt som de bedriver sin verksamhet utifrån affärsmässiga principer.

Nu startar en allmännyttig bilpool. Initiativet kommer från Simon Hovemyr, en 31-årig filmskapare och hyresgäst i Dalsländska bruksorten Dals Långed.

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

– Tidigare undersökningar och en enkät, som jag gjort, visar att intresset är tillräckligt stort för att det ska fungera, säger Simon Hovemyr.

Simon Hovemyr i Dals Långed.
Simon Hoveryds enkätundersökning visar att många som är sugna på att vara med i en bilpool efterfrågar en mindre kombibil med dragkrok.

Tanken om bilpool är inte ny i Dals Långed. För något år sedan gjorde samverkansnavet Mötesplats Steneby en förstudie som tydligt visade att ett stort behov av delade transportlösningar.

– Vi som bor här är bilberoende. Vår familj har i dag två bilar. Flera dagar i veckan behöver vi ingen bil alls. Ibland behöver vi båda två. Men väldigt ofta står minst en av dem stilla. Och så är situationen för många familjer här, säger Simon Hovemyr.

Läs ocksåHyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstädernaman vid bilpool

Hur är bilpoolen allmännyttig? 

– Den  kommer varken drivas av en ideell förening eller ett vinstdrivande företag, utan vara en blandning av båda. Målet är att skapa en tjänst som ger människor tillgång till bil när de behöver den till en så låg kostnad som möjligt. Och detta utan att man behöver engagera sig ideellt, säger Simon Hovemyr.

Rent praktiskt kommer det att gå till så här:
  • Simon, som redan idag driver eget inom filmbranschen, öppnar en ny verksamhet inom sitt företag – Långeds bilpool.
  • Företaget köper till att börja med in en bil. Enligt enkätsvaren är önskemålet en mindre, bränslesnål kombi med dragkrok.
  • Ett digitalt bokningssystem byggs upp, där användarna enkelt kan boka via mobilen eller datorn.
  • Intresserade skaffar sig en prenumeration. Det kommer att finnas olika paket, beroende på körbehov.
  • Användarna betalar en avgift varje månad samt pris per timme och kilometer som de använder bilen.
  • Eventuell vinst går tillbaka till verksamheten och eventuellt inköp av fler poolbilar.

Varför gör du det här? 

– För att jag gillar ägodelande och för att jag är intresserad av bilar och trafik, säger Simon Hovemyr.

Själv kommer han ursprungligen från Falköping men flyttade till Dals Långed tillsammans med sin sambo för två år sedan. Paret bodde då i Stockholm och väntade barn. De sökte efter en ny tillvaro på en levande landsbygd. I dag hyr de en av kommunala Bengtsforshus faluröda tvåplanshus i genuin bruksmiljö på Malebacken strax bakom Stenebyskolan.

Hur hamnade ni i Dals Långed? 

Läs ocksåBilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

– Min sambo hade bott och pluggat här tidigare. Så hon kände till orten och allt kreativt som händer här, säger Simon.

Dals Långed ligger vid sjön Råvarpen, ett par mil söder om Bengtsfors. Här bor cirka 1 450 personer och till skillnad från många andra orter i Dalsland pekar befolkningskurvan uppåt.

– Långed är en kreativ hub med utbildningar, verksamheter och föreningar, säger Simon Hovemyr.

Det kreativa hjärtat är Stenebyskolan och HDK Valand Campus Steneby som bedriver utbildningar inom design, konst och hantverk. Skolorna har omkring 200 studenter och  många studenter trivs så bra i Dals Långed att de väljer att stanna kvar.

– Som en följd av detta har det bildats många föreningar och initiativ för att utveckla orten, livet och kulturen. Det var exempelvis skolornas studenter som stannade kvar och startade Not Quite i Fengersfors, knappt två mil härifrån, i början av 2000-talet, säger Simon Hovemyr.

Utbildningarna, konsten, gemenskapen och drivet gör att Dals Långed lockar till sig folk från olika delar av världen.

– För dem är kanske inte en bil det första de tänker på att skaffa. Men, eftersom kollektivtrafiken är undermålig behöver man sätt att transportera sig på. Och där kommer bilpoolen in som ett bra alternativ, säger Simon Hovemyr.

När rullar bilpoolen igång? 

– Planen är före sommaren. Eller åtminstone före den första juli. Just nu väntar jag på ett tillstånd från Transportstyrelsen. Sedan behöver vi ha minst tio aktiva användare för att dra igång. Men enligt enkätsvaren är det fler än så som är intresserade, säger Simon Hovemyr.

Fakta: Så startar du en bilpool för dig och grannarna
  1. Organisera arbetet. Dela upp ansvaret mellan flera personer, till exempel i en styrelse, ekonomigrupp och bilgrupp, så att inte allt arbete hamnar på en person.
  2. Undersök behovet. Gör en enkät bland grannarna för att kartlägga när och hur ofta bilarna behövs. Be gärna om fiktiva bokningslistor för att undvika krockar i framtiden.
  3. Ekonomi och finansiering. Räkna på kostnader för inköp eller leasing av bilar, försäkringar, service och eventuella parkeringsplatser. Bestäm avgiftsnivåer så att kostnaderna täcks.
  4. Bilda en ekonomisk förening. Det vanligaste är att starta en ekonomisk förening, vilket minskar den personliga risken för medlemmarna.
  5. Regler och bokningssystem. Ta fram gemensamma regler för användning och ansvar. Välj eller skapa ett bokningssystem som passar gruppen, från enkla listor till digitala lösningar.
  6. Praktiskt genomförande. Köp eller leasa bilar, ordna försäkringar och service. Fördela praktiska uppgifter som biltvätt, däckbyte och administration bland medlemmarna.

Fakta: Föreningen Gröna mobilister

Läs också Ylva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stopp Politikerna vill att göteborgarna ska åka kollektivt – men har chockhöjt priset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.