Annons

Hyresvärdar öppna för bilpooler – men intresset svagt utanför storstäderna

Skåne En bilpool precis utanför dörren. Bra för miljö och plånbok. Men hyresgästerna verkar svårflörtade: ”Det måste mer till för att nå ut. Idén är ju suverän”.
man vid bilpool
Foto: Petra Martinsson
Hans värd är en av få med bilpool. Mikael Linds hyresvärd Ängelholmshem är en av få kommunala värdar med bilpool i Skåne. Men hyresgäster utanför de större städerna verkar inte heller så intresserade av idén.

När Mikael Lind och familjen flyttade från Osby till Ängelholmshems nybyggda kvarter fick han en bilpool på köpet.
När också hans föräldrar ­flyttade dit bestämde de sig för att sälja deras bil. Nu delar de alla på en ägd bil och använder bilpoolen. Alla kostnader delas lika.

– Vi var intresserade redan när vi flyttade in. Vi tänkte att det ­måste vara suveränt att slippa en bil som bara står och kostar, säger Mikael Lind.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bilkostnaden har minskat

Den senaste månaden använde familjen bilpoolen 11-12 gånger för både långa och korta sträckor. Mikael Lind tycker det bästa är att den totala bilkostnaden har minskat – den aktuella månaden med upp mot 3 000 kronor. En stor fördel är också enkelheten. Bilen bokas i en app och där också tiden kan förlängas om det skulle behövas. Hittills har en bil så gott som alltid funnits tillgänglig när familjen velat använda den.

– Vi kör bilen, låser den och behöver inte tänka mer på det.

Bilpool
I Skåne och Halland har endast sju kommunala värdar bilpool för sina hyresgäster – snart bara sex då Vellingebostäder lägger ner sin. Ängelholmshem startade en i våras.

Endast sju av 37 kommunala bostadsbolag i Skåne och Halland erbjuder idag sina hyresgäster bilpool, visar en enkätundersökning gjord av Hem & Hyra.
Snart är det bara sex. Vellingebostäder lägger inom kort ner sin som har varit i gång i fem år. För få använder den. Hyresgäster verkar vara svårflörtade, vittnar flera kommunala värdar om.

Bland annat Höganäshem som har haft en bilpool som blev nedlagd då ingen använde den. Fabo i Falkenberg hade igång en under en kort tid men också den fick försvinna när enbart ett par hyresgäster använde den. Laholmshem undersökte intresset i våras och det var mycket lågt. Burlövsbostäder och Trelleborgshem har undersökt intresset bland hyresgästerna och det visade sig vara svalt. När den sistnämnda frågade sina hyresgäster ansåg 86 procent att det var en oviktig fråga.

Bilpooler funkar bäst i större städer

Flest bilpooler finns i de större städerna och här verkar de fungera bäst. LKF i Lund har ett tiotal och MKB i Malmö ett 30-tal som nu i stort sett har det som standard i nyproduktion.

Annons

Kvartersvärd Frida Raeburn på Ängelholmshem konstaterar att Ängelholm inte är en pytteliten stad.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

– Men det är ingen storstad heller där folk åker mycket kollektivt och cyklar. De flesta är vana att behöva åka bil till jobbet eller för att handla.

Hon säger att det finns två anledningar till att de nu ändå startat en bilpool. Dels strävar man mot att bli ett grönt och fossilfritt bostadsföretag, dels innebar en bilpool att antalet parkeringsplatser kunde minskas när området byggdes.

Bilpoolen mitt på gården

Nu ligger bilpoolen mitt på gården – så nära att i princip alla hyresgäster i kvarterets 272 lägenheter kan se den. Trots det är de få som nappat på idén.

– Den används uppskattningsvis ett tiotal gånger i veckan och det är inte i närheten av hur mycket den skulle kunna användas, säger Frida Raeburn.

I slutet av oktober bestämde bostadsbolaget därför att öppna bilpoolen för hyresgäster i ytterligare 800 lägenheter som ligger i närheten.

Annons

– Jag tror att folk behöver vänja sig och det gäller att våga prova. Att det är elbilar upplevs också lite krångligt. För många är det nog en tröskel att komma över, Frida Raeburn.

Läs ocksåDärför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal"Bild på hyresgäster i en trappuppgång.
Man med hundar bilpool
Regler som gäller för att använda bilpoolen gör att familjens hundar inte kan åka med.

Hittills ser Mikael Lind och familjen nästan bara fördelar med bilpoolen; ekonomiska, miljömässiga men också att de rör sig mer – genom att cykla och gå.
En nackdel är att om något skulle hända när de är ute och kör är självrisken hög, en annan att familjens två hundar inte får åka med.

Generationsfråga

Att bilpoolen inte hittills använts i någon större omfattning tror Mikael Lind har flera ­orsaker. Det är en generationsfråga, ­gamla invanda vanor är svåra att bryta och i dagsläget är bilpooler framför allt ett storstadsfenomen.

– Bilpoolsföretagen måste marknadsföra sig bättre – det måste mer till för att nå ut. Idén är ju suverän.

Fortsätt läsa: Bilpool v/s egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Fakta: Hyresvärdar i Skåne och Halland med bilpool

I Skåne och Halland har sju kommunala bostadsbolag egna bilpooler: Eslövs Bostads AB, Helsingborgshem (nystartad 1 november), KKB i Kävlinge, LKF i Lund, Ängelholmshem, MKB i Malmö och Varbergs Bostad. Vellingebostäder kommer inom kort att lägga en som de har haft i fem år.

Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Vann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.