Annons

Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Nyheter Många värdar är öppna för att skaffa bilpool till hyresgästerna – men på flera håll är intresset svalt. Men det kan finnas pengar att tjäna. En egen bil är oftast dyrare än vad man tror. Så här kan du gå tillväga för att räkna på om bilpool är något för dig.
Foto: Petra Martinsson/Pixaby

Bra för miljön och plånboken. Men ändå har hittills intresset för bilpooler utanför storstäderna varit relativt svalt – även om hyresvärdar erbjuder en bilpool i direkt anslutning till bostaden. Det visar en undersökning gjord av Hem & Hyra.

Gamla vanor är svåra att bryta är en förklaring, en tröskel som man måste över en annan.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Bilpool kan vara bra för plånboken

Hem & Hyra har träffat Mikael Lind i Ängelholm som har börjat använda hyresvärdens pool med elbilar. Han vittnar om att det är bra för plånboken och familjens hälsa. De tänker en gång till innan de tar bilen – och kommer ofta fram till att det är lika smidigt att att cykla eller gå. En nackdel är att om något skulle hända när de är ute och kör är självrisken hög, en annan att familjens två hundar inte får åka med.

Så här mycket betalar Mikael Lind när han använder hyresvärdens bilpool:
I dagsläget 95 kronor/timmen, 725 kronor/dygn och 975 kronor/helg.

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Elladdning ingår så länge bilen laddas på den angivna parkeringen i kvarteret. Ängelholmshem står för hyresgästernas årsavgift.

Olika aktörer – olika priser

Bilspoolsföretaget sköter allt som rör bilarna. De står på Ängelholmshems mark. Avtalet mellan bostadsbolaget och företaget ger hyresgästerna reducerade priser. Idag finns bilpoolen – och är öppen för 272 hyresgäster – i det nybyggda kvarteret Slakteriet, samt för 800 hyresgäster i närheten. Ökar intresset kan antalet bilar utökas.

Annons

Olika bilpoolföretag har olika priser och månadsavgifter. Det finns flera privata aktörer på bilpoolsmarknaden – flest i storstäder. Lättast att hitta dem är att gå till google.se och söka på ortsnamn + bilpool.

Läs ocksåHyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler”Hyresgästen Lars till höger. Till vänster en bild på meddelandet där Lars får besked om att han måste flytta av hyresvärden.

Det finns även några ideellt drivna. På www.bilcoop.se finns en lista.

Förutom olika priser finns regler för exempelvis djur i bilen och övningskörning samt olika belopp för självrisken är om olyckan skulle vara framme.

Att äga en bil kostar ofta mycket mer än vad man tror men det kan vara svårt att beräkna kostnaden. Det avgörs exempelvis av hur mycket parkeringen kostar, hur gammal bilen är, om det finns lån, hur mycket man kör, bränsletypen och hur mycket du kan fixa med bilen själv. Enligt en Sifo-undersökning, beställd av KVD Bilpriser 2017, underskattar många kostnaden för att äga en bil. För en tre år gammal bil med mellan 1 000 kronor och 3 000 kronor i månaden.

Skriv in registreringsnumret

För att få en uppskattning om vad din bil kostar kan du skriva in ditt registreringsnummer på konsumentverkets sajt Bilsvar.se (bilen måste vara yngre än tolv år). Här går det också att söka på olika modeller och år. Sajten ger också ett hum om vilka klimatutsläpp bilen ger.

Annons

Enligt sajten är månadskostnaden för en Volvo S/V60, Sveriges mest sålda bil, från 2011 runt 3 500 kronor. Är den från 2022 landar prislappen runt 9 000 kronor i månaden. Båda beräkningar utgår från att bilen körs 1 500 mil om året och exklusive eventuella amorteringar och räntekostnader för lån.

Bäst koll har man så klart själv bland sina räkningar, bankutdrag och milställning. Att sammanställa de olika alternativen kanske kan ta en stund – men ge en svar på vad som är det bästa valet.

Har du tur har din hyresvärd en bilpool som du enkelt kan testa. På vissa håll har alla hyresgäster tillgång till den, ibland är den knuten till ett kvarter.
I till exempel Skåne och Halland har sju kommunala bostadsbolag egna bilpooler: Eslövs Bostads AB, Helsingborgshem (nystartad 1 november), KKB i Kävlinge, LKF i Lund, Ängelholmshem, MKB i Malmö och Varbergs Bostad. Vellingebostäder kommer inom kort att lägga en som de har haft i fem år.

Bilpooler – del av klimatomställning

Om Sverige ska nå målet att vara klimatneutralt 2045 är bilpooler en viktig del av omställningen, enligt forskare. I ett framtidsscenario är den egna bilen mer ett undantag, har Hem & Hyra skrivit om tidigare.

Läs också Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.