Annons

Hyresgästen tände eld på grannarnas dörrar: ”Jag trodde jag skulle dö”

Huddinge En hyresgäst trodde hon skulle dö när hissen rökfylldes. En annan tvingades fly till balkongen när lägenhetsdörren brann. Personen som tände eld på grannarnas dörrar dömdes för mordbrand. Men såren finns kvar hos de drabbade hyresgästerna. ”Jag tvingas leva med skyddad identitet”, berättar Stina.
Foto: Polisen
Skadorna blev stora när en person hällde bensin på lägenhetsdörrar och tände på.

Hon märker att det luktar svagt av rök redan när hon öppnar porten till sitt hyreshus och kommer in i trappuppgången. När hon går in i hissen och trycker på våning sex känns något väldigt fel. Ju högre upp hon kommer, desto mer rök luktar det. På våning fem stannar hissen av sig själv och hissdörrarna öppnas. Då väller tjock svart rök in.

– Jag kunde inte andas och tänkte bara ”Jag är körd, jag är körd”. Det var så mycket rök så jag såg ingenting, säger personen som vill vara anonym, men som vi kan kalla Stina, till Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därefter går det snabbt. Röken smärtar i hals och ögon och hon lägger sig ner och kryper längs golvet. Hon når fram till trappan och försöker ta sig ner. Räddningen blir ett ljus mitt i det svarta rökhavet, en annan hyresgäst har öppnat sin lägenhetsdörr och Stina försöker ta sig mot ljuset.

– Sedan orkade jag inte mer och ramlade. Som tur var hörde några killar mina skrik och bar ner mig. Sedan körde ambulanspersonalen mig till sjukhus.

Medan Stina befinner sig i säkerhet utanför hyreshuset i Huddinge kämpar en annan hyresgäst i huset med sin rädsla. Hyresgästen vill vara anonym men vi kan kalla henne Anna. Hon är fast i lägenheten med ett brinnande eldhav utanför dörren.

Läs ocksåMordhot och sömnterror - när psykisk sjukdom drabbar grannar

Det är hon som har ringt SOS Alarm när hon några minuter tidigare märkt att det kommer in rök genom lägenhetsdörren. Hon tycker sig höra ljudet från en brasa utanför dörren, berättar hon för Hem & Hyra.

När hon tittar genom kikhålet ser hon ett skarpt rödgult sken, hela trappuppgången brinner. Hon tar sin katt i famnen, ringer 112 och får instruktionen att ta sig ut på balkongen och stänga dörren. Samtalsloggen med SOS Alarm, som finns med i polisens förundersökning, visar hur larmpersonalen gör allt för att hålla hyresgästen lugn i väntan på att brandkåren kommer.

Branden orsakade stora skador på lägenhetsdörren, brevlådan och dörrhandtaget.

Det slutar med att brandpersonalen får bryta upp Annas nedbrunna ytterdörr. När hon är säkerhet släpper allt.

– Det small till i hela kroppen, jag bröt ihop. Jag tänkte på att det är massor av barn i huset och hur det hade gått för alla. Jag satt bara och grät.

Det dröjer inte länge innan Anna misstänker vem som har anlagt branden. En person i huset har betett sig underligt den senaste tiden. Personen har gått efter henne och stått och tittat in genom hennes nyckelhål utifrån. Fyra månader innan branden slog han också sönder hennes träytterdörr med en hammare. Händelsen har polisanmälts.

– Jag var jätterädd och brukade åka en våning ovanför min med hissen och gå nerför trapporna så jag skulle kunna se om han stod vid min dörr och väntade, säger hon.

Läs ocksåEfter den blodiga attacken - nu rivs kontraktet: "En lättnad att hon inte kommer tillbaka"

Och det visar sig att hennes misstankar stämmer.
Tjugo minuter efter att branden startat ringer den misstänkte personen själv 112 och larmar om branden, en stund senare kliver han in på en polisstation i Stockholm och grips.

Mannen dömdes i somras för mordbrand till rättspsykiatrisk vård, med en särskild utskrivningsprövning. Den rättspsykiatriska utredningen slog fast att personen lider av en allvarlig psykisk störning i form av schizofreni och att personen vid flera tillfällen riktat våld gentemot andra baserat på paranoida vanföreställningar. Problemen med hyresgäster som lider av svår psykisk ohälsa, och hur det påverkar dem själva och deras grannar, har Hem & Hyra skrivit flera artiklar om tidigare.

I polisens förundersökning finns bilder från en kamera på en bensinstation som visar när den dömde personen köper bensin. Andra bilder visar en totalförstörd och brandskadad säkerhetsdörr. Nedanför dörren ligger den nedsmälta bensindunken.

Nedanför en lägenhetsdörr hittades en sönderbränd bensindunk.

Rökdykare som var på plats vittnar om att de möttes av rök från våning två och kraftig rök på våningen högre upp där branden startat. De fick bryta upp dörren till den drabbade hyresgästen. Två andra hyresgäster fördes till sjukhus med ambulans.

Tände eld för att grannarna störde

Den dömde mannen har i polisförhör hävdat att han har störts av sina grannar vid upprepade tillfällen, både natt och dag i åratal, och mått mycket dåligt. Han menar att störningarna har lett till psykisk ohälsa och han har tvingats söka hjälp inom psykvården. Men han berättar också att han sedan över tio år tillbaka äter medicin för att inte bli sjuk och aggressiv. Det framkommer också att personen lider av vanföreställningar. Men att grannarna ska ha stört honom vid upprepade tillfällen finns det inga belägg för.

Annons

I polisförhör berättar mannen att han tänkt att han ska ”tutta på” och beskriver hur han två veckor innan branden åkte och köpte fem liter bensin för att tända på ”men bet ihop”.

Några veckor senare gjorde han allvar av sina tankar. Han hävdar att han väcktes av bankande och borrande från grannen, att han blev fly förbannad och satte sin plan i verket. ”Han förstod vilka konsekvenser det skulle få men såg ingen annan utväg – det måste få ett slut”, står det i tingsrättsdomen.

Tänkte hälla bensin i brevinkastet och tända på

Mannen berättar också hur han tänkte hälla bensin på grannens dörr och genom brevinkastet för att sedan släppa ner brinnande papper i brevlådan.
Men när han väl genomför det hela slutar det med att han skvätter ut bensinen på ”Kanske 5-6 dörrar sammanlagt. Sedan skvätte jag på taket och golvet”, berättar han i förhör.

Han avslutar med att ställa bensindunken och de två liter bensin som är kvar vid den hårdast drabbade hyresgästens dörr och tända eld.

För Anna och Stina förändrades livet den där eftermiddagen.
Anna bestämde sig direkt efter branden att hon aldrig mer skulle flytta tillbaka.
– Jag åkte aldrig tillbaka till lägenheten, utan bodde hos en kompis. Sedan hjälpte Huge Bostäder mig att flytta till en annan lägenhet, säger hon.

Hennes liv kantades en tid av mardrömmar. Nu lever hon med skyddad identitet på hemlig ort.
– Ibland tänker jag på att jag ska ändra mitt utseende så han inte känner igen mig den dagen han släpps. Tänk om han skulle se mig och följa efter mig och se var jag bor. Det är tankar som jag bär med mig, säger hon.

”Jag kände att det skulle hända något värre”

Hon är besviken på att ingen agerade kraftfullt och hjälpte henne innan branden trots många varningsklockor. Personen hade ringt till polisen flera gånger och uppträtt konstigt och pratat om olika brott. Hon hade polisanmält den sönderslagna dörren, men polisutredningen lades ner.
– Jag kände mig väldigt otrygg och om man tittade på hur allt eskalerade med att han först följde efter mig och andra och sedan slog sönder dörren, så kände jag att det skulle hända något ännu värre. Jag visse bara inte hur jag skulle drabbas av det. Det känns som att de chansade med mitt liv som insats, säger hon.

Hon tycker inte heller Huge Bostäder tog det hela på allvar när hon bad om att få hjälp med en ny lägenhet så hon kunde flytta efter hammarattacken.

– De gjorde ingenting. Men det är inte svartvitt. Samtidigt är jag tacksam över att de hjälpte mig med en ny lägenhet efter branden, säger hon.

Men trots att förundersökningen lades ner när hennes ytterdörr slogs sönder med hammare, kan hon inte låta bli att tänka att händelsen ändå var positiv.
– Efter det fick jag en säkerhetsdörr som stod emot branden ganska bra. Hade jag haft kvar min gamla trädörr vågar jag inte tänka på hur det hade gått, säger hon.

Stod nästan naken framför grannarna

Stina trodde hon skulle dö i den rökfyllda trappuppgången.
– Det var det vidrigaste och jobbigaste jag varit med om.

Hon har fått ersättning från försäkringsbolaget, även om det bara var en liten del av vad hennes kläder var värda. Men hon är missnöjd med hur Huge Bostäder har skött det hela.
– Ingen från Huge har ringt och frågat hur jag mår. Polisen däremot har varit ett jättebra stöd och hört av sig, säger hon.

I polisförhöret som gäller branden sammanfattar hon det hela så här.
”Jag har mått väldigt psykiskt dåligt, jag har stått nästan naken framför mina grannar. Jag har sett mannen som tände på och jag vet att han är inlåst nu men jag vet ju inte om han kommer ut. Hela det här har varit väldigt jobbigt”.

Ibland tänker hon på sina systerbarn på tio månader och tre år, som brukar sova över hos henne.

– Tänk om de hade varit med i hissen den där dagen, jag vågar knappt tänka på vad som hade kunnat hända, säger hon.

Annons

Och trots att hon bor på sjätte våningen i huset så tar hon trapporna hädanefter.
– Inte en chans att jag tar hissen igen, minnet av när hissen fylldes med rök sitter kvar, säger hon.

Personen erkände hammarattack men förundersökning lades ner

Förklaringen till att åklagaren lade ner ärendet med hammarattacken finns på några rader i förundersökningen om branden, som är på över trehundrasidor.
Där står, ”I förhör erkänner misstänkt gärningen. Ärendet är dock nedlagt med hänvisning till att misstänkt får psykiatrisk vård”.

Hur ärendet med den sönderslagna dörren kan läggas ner trots att det finns ett erkännande kan Peter Holmström förklara. Han är polis vid Stockholm Syd, och ingick i förundersökningen om branden i Huddinge. Och uttalar sig generellt om den nedlagda förundersökningen om hammarincidenten.

– Skälet till att åklagaren lade ner förundersökningen är att personen i fråga redan får vård och att utfallet av en rättegång skulle bli att personen döms till vård. Det skulle inte bli någon skillnad i påföljd utan bara kräva massa utredningsresurser. Det är bättre att lägga resurser där det kan göra skillnad, säger han.

En hyresgäst vågar inte tänka på hur det hade gått om hon inte haft en brandsäker säkerhetsdörr.

Hem & Hyra har kontaktat Huge Bostäder för att få svar på hur bolaget har agerat efter att hyresgästen slog sönder sin grannes dörr och fyra månader senare tände eld på dörren. Kicki Kullberg Durén, tillförordnad kommunikationschef på Huge Bostäder, vill inte uttala sig om detaljer men säger att den nu dömde hyresgästen var uppsagd på grund av hyresskulder och störningar innan hen slog sönder dörren.

– Ärendet låg hos Kronofogden men de hade inte hunnit avhysa hyresgästen. Sedan blev det ett polisärende i samband med branden och hyresgästen bor inte längre kvar, säger hon.

Hur mycket kostade det att åtgärda skadorna i huset?
– Cirka 800 000 kronor, säger hon.

Vi har pratat med hyresgäster som säger att ingen från Huge hörde av sig och frågade hur de mådde efter branden, kommentar?

– Kundvärdarna har funnits till hands för dem i huset och kommunicerat med dem hela tiden och vi hade en hel del samtal med hyresgästerna. Vi har också varit behjälpliga med deras försäkringsbolag. De som behövde evakueras fick hjälp av sin försäkringsbolag och deras hemförsäkring. Vi började direkt med återställning av dörr och trapphus efter brand. Vi aviserade med brev till de boende som sa att om de hade drabbats på något sätt att de skulle kontakta oss. Att erbjuda nya boenden för flera hyresgäster skulle åsidosätta kösystemet som allmännyttan har och är därför inte möjligt att göra, skriver hon i ett mejl.

Varför hjälpte ni inte den drabbade hyresgästen att byta lägenhet när hon fick sin dörr sönderslagen och hon kände sig otrygg?

– Hyresgästen fick erbjudande om en annan lägenhet efter dörrincidenten, vi har ett noterat ”nej” till det erbjudandet. Antingen så tackade hon nej eller missade att svara och då räknas det också som ett nej. Efter branden fick hon ytterligare ett erbjudande som accepterades av henne, skriver Kicki Kullberg Durén i ett mejl.

Men Anna säger att hon inte alls blev erbjuden en lägenhet efter att dörren blev sönderslagen och än mindre tackat nej.

– Det stämmer inte, när jag frågade så sa de att de inte kunde hjälpa mig. Däremot har jag sökt flera lägenheter genom åren som jag inte fått på grund av att jag inte klarat inkomstkraven, men det har inte med dörrincidenten att göra, säger Anna.

Läs också För sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsa Grannar lider när sjuka inte får hjälp Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.