HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster bor kvar trots uthyrningsförbud

Landskrona Fastigheten i Landskrona är fuktig, farlig och förlagd med uthyrningsförbud. Tre månader efter förbudet bor det fortfarande människor i huset.
Foto: Anna Hultberg
Trots att uthyrningsförbud råder bodde det fortfarande personer i huset när Hem & Hyra besökte fastigheten.

I september förra året beslutade miljöförvaltningen i Landskrona att det var för skadligt för hyresgästerna att bo kvar i fastigheten på Eriksgatan 158 i Landskrona. Enligt miljöförvaltningen var fuktskadorna i väggarna så omfattade att de bedömdes vara ett hot mot hyresgästernas hälsa. När Hem & Hyra nyligen besökte fastigheten visar det sig att det fortfarande, trots att det har gått cirka tre månader sedan uthyrningsförbudet började gälla, bor människor i huset.

Hur kommer det sig att det fortfarande bor personer i fastigheten?

Läs ocksåMahmouds hem är trasigt, fuktigt och fullt av mögel

– Det enda jag kan säga är att fastighetsägaren inte har följt vårt viteskrav. Vi har tidigare beslutat om ett vitesföreläggande på 50 000 kronor varje gång som miljöförvaltningen konstaterar att uthyrningsförbudet inte följs. Redan den 10 november begärde vi ett utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen. Vi inväntar ett beslut från dem innan vi går vidare med fler vitesförelägganden, säger Jörgen Hanak, miljöchef vid miljöförvaltningen i Landskrona.

Så det finns inget ni kan göra för att beslutet som ni tagit följs?

Annons

– Nej, vi kan inte göra så mycket annat än att förelägga om vite. Nästa steg skulle i så fall vara att vi kontaktar Kronofogden och kastar ut människorna som bor där på gatan. Frågan är då vad som är värst. Att bo i ett dåligt hus eller att inte ha något hem alls, säger Jörgen Hanak och påpekar att kommunen har erbjudit nytt boende till samtliga boende i fastigheten.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Tar fastighetsägaren in fler hyresgäster eller låter befintliga bo kvar så drabbas hen av vitet. Jag har fått information om att den som fortfarande bor i fastigheten har fått erbjudande om ny lägenhet men vägrat att acceptera det och då har hen gjort ett val, säger han.

I ett yttrande som har skickats in till mark- och miljödomstolen uppger hyresvärden att två hyresgäster har flyttat frivilligt medan två inte vill flytta. Värden menar att han inte har haft möjlighet att avhysa kvarboende hyresgäster eller hindra dem från att betala hyran.

Annons

Hyresvärden uppger även att bristerna, som han enligt egen uppgift håller på att åtgärda, inte är så allvarliga att de borde leda till uthyrningsförbud. Istället misstänker värden att kommunen vill statuera ett exempel i den aktuella fastigheten och att förbudet i själva verket är ett steg mot att försvåra för små fastighetsägare till förmån för de större bolagen.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Hem & Hyra har sökt fastighetsägaren för en kommentar utan att lyckas.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.