Annons

Mahmouds hem är trasigt, fuktigt och fullt av mögel

Landskrona I två år har hans familj bott i en fastighet i Landskrona där underhållet är eftersatt. Hyresvärden åtgärdar inget och Mahmoud är rädd för sina barns hälsa.
Foto: Gry Ellebjerg
, ,

Fukt, mögel, insekter, murkna fönster och en lös fönsterbräda. Listan kan göras lång på fastigheten Sant Göran 9 brister. Huset ligger på Eriksgatan 158 och består av fyra lägenheter.

En av hyresgästerna är Mahmoud Jadan, hans fru och deras fyra barn mellan 3 till 20 år gamla, hyr en fyra på 115 kvadratmeter och betalar 7 555 kronor i månaden. Detta är familjens första riktiga boende i Sverige. För två år sedan fick de lägenheten via kontakter och betalade tre månadshyror i förskott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Boendet har varit dåligt hela tiden men det blir bara värre och värre, säger han via sin väns som tolkar från arabiska till svenska per telefon.

På gården ligger flera månaders soprester på hög bakom en soptunna. Han berättar att de ”vanliga” soporna hämtas en gång i veckan, men allt det andra skräpet lämnas åt sitt eget öde. Det är inte bara sopor och skräp som läggs på hög. Bredvid deras ingång ligger stora stenar. Det är rester av den stentrappa som tidigare var den trappa som ledde upp till deras ingång.

– Jag fick hjälpa hyresvärden att flytta stentrappan. Den gick inte att använda. Istället byggde han en trappa av trä men titta här. Räckena är lösa och det finns ett stort hål mellan första trappsteget och huset.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Han berättar om kökskranen som gick sönder och skulle bytas men det tog värden tre dagar. I tre dagar kunde familjen inte använda kökskranen.

Annons

– Det ska inte vara så. En hyresvärd måste vara kvalificerad nog att vidta rätt åtgärder. De som blir lidande är våra barn. De växer upp i en miljö som inte är bra för dem.

Om familjen hade kunnat flytta hade de gjort det men Mahmoud Jadan upplever att det är omöjligt att få en lägenhet i Landskrona idag.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag studerar och det gör att jag har svårt att få en lägenhet idag. Värdar kräver fast inkomst och att man har ett jobb. Det var lättare för två år sedan.

Han visar runt i lägenheten. Det luktar unket i badrummet som har sprickor i kaklet, fuktfläckar och mögel. På många ställen i lägenheten hänger eluttag och elledningar löst från väggarna. Elementen fungerar dåligt. Stora delar av året är det riktigt kallt säger han uppgivet. Han visar hur fönster och ytterdörren saknar tätningslister.

Han har klagat hos sin hyresvärd men det hjälper inte. Enligt Mohamed Jadan har han fått svaret att om det inte passar kan han flytta.

Annons

Tillslut anmälde en granne saken åt miljöförvaltningen som gjorde sin första inspektion i maj månad. Ett beslut från förvaltningen väntas inom kort.

Hem & Hyra har försökt nå värden utan resultat.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.