Hyresgäster med allergi får stå ut
Mina Zilkic bor tre trappor upp i ett hyreshus. Hon har flera gånger försökt övertala Älmhultsbostäder att ge henne en lägenhet där hon är mer skyddad från pälsdjur och starka dofter.
– De lyssnar inte på mig. Jag gillar djur men jag kan inte vara i närheten. Även vi som är allergiker ska väl kunna ha ett vanligt liv. Jag betalar ju också hyra, säger hon.
Hennes lösning är att bostadsbolaget väljer ett hus som de sanerar och sedan fredar från djur, rökning och starka dofter.
– Det handlar ju bara om att tänka smart.
Per-Olof Andersson, vd för Älmhultsbostäder, tror inte på speciella hus för allergiker.
– Den dagen vi har tillräckligt många hyresgäster som vill flytta till karantän så kanske, men vi har inte haft problem i den omfattningen.
Rökfria hus ser han mer positivt på.
– Det är en annan sak och vi har funderat kring det. I dag så pratar vi med alla hyresgäster kring rökning och vi ser till att det inte röks på allmänna platser, säger Per-Olof Andersson och fortsätter:
– Men helt rökfria hus är inte så enkelt som det låter. Det blir en smal kundkrets och vi måste vara säkra på att vi kan fylla lägenheterna.
Älmhultsbostäder, med 1 300 lägenheter, har ingen skyldighet att underlätta för Mina Zilkic.
– Men så fort vi har en bostad där vi kan garantera att hon inte får besvär så ska vi ta en dialog med henne. Men det har vi inte i dag, säger Per-Olof Andersson.
Pälsdjur, dofter och rökning hör ofta till boendet i flerfamiljshus, konstaterar Astma- och allergiförbundet.
– Som allergiker är man beroende av omgivningens och grannarnas hänsyn. Vi vet att många enskilda lider i det tysta, säger Marie-Louise Luther, ombudsman inom Astma- och allergiförbundet.
– Som hyresgäst är det svårt att komma till tals om fastighetsägaren inte bryr sig. Det går inte att göra något, inte med nuvarande lagstiftning, utan det är frivillig väg som gäller.
Det finns goda exempel; Karlskronahems allergianpassade studentboende och rökfria hus hos Växjöhem, för att nämna två.
– Vi anser att det bör finnas rök- och djurfria flerbostadshus i alla kommuner. Det har även visat sig att det finns en efterfrågan, säger Marie-Louise Luther.
Ungefär sex procent av Sveriges befolkning beräknas vara doftöverkänsliga och 15 procent får allergibesvär av pälsdjur.
Miljöbalken är en lag som ska skydda människor mot ohälsa i inomhusmiljön. Hänsyn ska tas till personer som är något känsligare än normalt. Lagen tar upp ohälsa på grund av ventilation, fukt och mögel i inomhusmiljön. Övriga orsaker till besvär ingår inte.
Källa: Astma- och allergiförbundet.