Annons

Hyresgäster säger nej till att köpa sitt hus

Malmö ​De berättar om mögel i tvättstugor och i flera lägenheter. Garage är undermåliga och balkonger gamla. Trots att husen behöver renoveras vill de boende köpa det av Alecta. Men inte Lotta och Eva.

​De ville från början köpa huset för att vårda det efter, enligt dem, åratal av misskötsel. Men höga avgifter, ett omfattande renoveringsbehovet och stora banklån avskräcker.

Annons
 
– Det här är ingen affär, det är riskprojekt med tanke på renoveringskostnaderna. Det kan aldrig bli bra, säger Eva Wretling.
 
Varken hon eller Lotta är emot att hyresgäster ombildar till bostadsrättsförening och tar över sin fastighet. Men just det här köpet tror de inte på.
 
– Priset är alldeles för högt. Köparna löper en stor risk med tanke på husens skick. Jag tror att många är ute efter att göra ett klipp, att man inte tänker långsiktigt men jag vill inte sälja, jag vill bo kvar, säger Eva Wretling.
 
– Jag är rädd för att folk räknar med att tjäna pengar på en ombildning men det tror jag inte alls att man gör, säger Lotta Dolck.
 
Renoveringsbehovet är väl känt av Alecta som tidigare räknat med en miljard kronor för att täcka renoveringarna för de totalt tolv fastigheterna.
 
– Oavsett vem som äger dem så är det ett visst renoveringsbehov, säger Johan Anderson, pressansvarig på Alecta.  

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.